Drágább lesz a Disney+ előfizetések ára decembertől – számolt be róla a napokban az amerikai vállalat. Az áremelés a magyarországi felhasználók számára is rossz hír, mivel itthon is többe fog kerülni a szolgáltatás. Azonban nem ők az egyetlen szereplők a piacon, aki árat emelt mostanában, több szolgáltató is végrehajtott hasonló lépést.

Google Chromecast And Streaming Services Photo Illustrations
Fotó: NurPhoto via AFP

Bár a mostani emelés miatt a Disney+ az egyik legdrágább lesz a hazai kínálatban, nem várható nagy lemorzsolódás a platformról. 2012 óta ugyanis a nagy népszerűségnek örvendő Star Wars univerzum a Disney égisze alá tartozik. Bár voltak a rajongók által rengeteg negatív kritikával illetett alkotások, sok népszerű darab is született a bő 10 év alatt. Ősszel az Ahsoka nagy siker volt, és készül még pár alkotás a messzi-messzi galaxisban.

A Netflix az áremelés mellett a jelszómegosztás korlátozásával is bosszatja a nézőket

A streaming-szolgáltatónál óta emlegetik, és a jövő elején most már tényleg meg is húzzák a népszerűtlen lépést: véget vetnek az időszaknak, amikor tízmilliók vehették igénybe ingyen a világ legkiterjedtebb film streaming szolgáltatását úgy, hogy egy előfizető – rokon, barát, ismerős – megosztotta velük.

Az intézkedés egy korszak végét, és egy új kezdetét is jelzi. Véget érőben a streaming aranykora – fogalmaz a New York Times –, elértük az új filmek és tévésorozatok gyártásában korábban elképzelhetetlen pezsgést hozó időszak csúcsát, a „Peak TV-t”, és a folytatáshoz új üzleti modellre lesz szükség. 

A Netflix esetében ez azt jelenti, hogy a jövő év elejétől – a cég pénzügyi adatainak romlása miatt kényszerűen – felszámolják a szolgáltatás ingyenes használatát, ami több, mint százmillió nézőt érint, egy olyan piacon, amelyen öldöklővé vált a verseny.

Mit néz leginkább a magyar?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adataiból kiderült, hogy

Magyarországon egyértelműen a Netflix a legnépszerűbb streaming-platform, egymillió látogatóval büszkélkedhet,

utána következik a sorban az HBO Max és a Disney+, melyeket külön-külön félmillióan keresnek fel. A lista végén a két nagy kereskedelmi televízió szolgáltatása található: áprilisban a TV2 Play-hez még több mint 300 ezren csatlakoztak, majd a nézőszám meredek esésbe kezdett, és a nyár elején már csak kb. százezren voltak kíváncsiak rá. Az RTL Most kínálatát átlagosan 145 ezren választották hetente.

Kiemelésre érdemes, hogy a Disney+ és a Netflix is elsősorban a 30 év alattiaknál volt igazán népszerű.

Az internetes tartalmak fogyasztásának trendje, miszerint inkább mobiltelefonon és tableten keresztül neteznek többet a magyarok, a film- és sorozatnézés terén is meghatározó jelenség.

Egy átlagos hetet tekintve – az HBO Max szolgáltatásait igénybe vevők kivételével – az összes médiumot legalább közel másfélszer annyian látogatták meg mobilról vagy tabletről, mint asztali számítógépről vagy laptopról.

A sztrájk is betett a készülő műsoroknak

November elején megszületett a megállapodás, így nem csúsznak tovább a Disney+ és a többi streaming-szolgáltató készülő műsorai a sztrájk miatt:

A platformok negyvenmillió dollárt fizetnek a színészeknek, is újraindulhat a gyártás. Így a szakszervezet részben elérte azt a célját, hogy a streamingszolgáltatók több bevételt osszanak meg a színészekkel. A vállalatok ugyan elutasították a korábbi javaslatokat, köztük az előfizetőnkénti díjat, de beleegyeztek az új bónuszkifizetésekbe. 

A megállapodás értelmében a 40 millió dolláros alap 75 százaléka a legnépszerűbb streamingműsorok színészeinek jut. 

A fennmaradó 25 százalék egy olyan alapba kerül, amelyet más streamingműsorok színészei között osztanak szét.

A streamingszolgáltatások új bónuszfizetése mellett a megállapodás megemeli a színészek minimálbérét, és védőkorlátokat állít fel a mesterséges intelligencia (MI) filmkészítésben való alkalmazása körül. Crabtree-Ireland szerint az MI volt az egyik olyan kérdés, amelyet a tárgyalások utolsó óráiban oldottak meg.

A stúdióknak be kell szerezniük a színész beleegyezését, mielőtt felhasználják a képét digitális másolat készítéséhez. A színész a digitális másolat képernyős „szereplésének” megfelelő fizetést kapna.

A legnépszerűbb streaming csatornák:

  • Disney Plus: 2490 forint/hó
  • Netflix: 2490 forint/hó
  • HBO Max: 2390 forint/hó
  • SkyShowtime: 1999 forint/hó
  • RTL+: 1990 forint/hó
  • Apple TV Plus: 1890 forint/hó
  • Cinego: 1790 forint/hó
  • Filmio.hu: 1190 forint/hó
  • Amazon Prime Video: 899 forint/hó