A streamingszolgáltatók évente nagyjából 40 millió dolláros prémiumot fizetnek a SAG-AFTRA színészszakszervezet és a nagy hollywoodi stúdiók között létrejött ideiglenes munkaszerződés részeként – közölték pénteken a szakszervezeti vezetők, miután a testületük támogatta a megállapodást.

Hollywood actors strike
Jack Black is sztrájkba lépett.
Fotó: AFP

A javasolt hároméves szerződést, amelynek értéke a szakszervezet szerint három év alatt több mint 1 milliárd dollár, a SAG-AFTRA országos elnökségének 86 százaléka támogatta. A szakszervezeti tagoknak most arról kell szavazniuk, hogy ratifikálják-e a Netflix,a Walt Disney, a Warner Bros Discovery, és a Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetségének (AMPTP) más tagjaival kötött megállapodást. Duncan Crabtree-Ireland főtárgyaló szerint a szavazás várhatóan december elején ér véget.

Fran Drescher, a SAG-AFTRA elnöke szerint a szakszervezet részben elérte azt a célját, hogy a streamingszolgáltatók több bevételt osszanak meg a színészekkel. A vállalatok ugyan elutasították a korábbi javaslatokat, köztük az előfizetőnkénti díjat, de beleegyeztek az új bónuszkifizetésekbe.

A megállapodás értelmében a 40 millió dolláros alap 75 százaléka a legnépszerűbb streamingműsorok színészeinek jut. 

A fennmaradó 25 százalék egy olyan alapba kerül, amelyet más streamingműsorok színészei között osztanak szét.

A streamingszolgáltatások új bónuszfizetése mellett a megállapodás megemeli a színészek minimálbérét, és védőkorlátokat állít fel a mesterséges intelligencia (MI) filmkészítésben való alkalmazása körül. Crabtree-Ireland szerint az MI volt az egyik olyan kérdés, amelyet a tárgyalások utolsó óráiban oldottak meg.

A stúdióknak be kell szerezniük a színész beleegyezését, mielőtt felhasználják a képét digitális másolat készítéséhez. A színész a digitális másolat képernyős „szereplésének” megfelelő fizetést kapna. A megállapodás szerdán született meg, és ezzel véget ért az amerikai szórakoztatóiparban zajló két egymást átfedő sztrájk közül a második, amely több mint 6 milliárd dollárjába került a kaliforniai gazdaságnak.