Szerda éjfélig a kevésbé felhős tájakon is megnövekszik a felhőzet, és éjszaka erősen felhős vagy borult lesz az ég többfelé esővel, záporral, néhol akár zivatarral. Az éjszaka második felétől északnyugat felől egyre jobban vékonyodik, hajnaltól szakadozik is a felhőzet, és szerdán az ország nagy részén már napos idő várható kevés felhővel.

20231027 PécsHatalmas közlekedési dugók alakultak a felhőszakadás szerű zápor után a délutáni forgalomban Pécs belvárosában. Fotó: Laufer László llDunántúli Napló 20231027 Pécs

Hatalmas közlekedési dugók alakultak a felhőszakadás szerű zápor után a délutáni forgalomban Pécs belvárosában. 
Fotó: Laufer László ll
Dunántúli Napló
Fotó: Laufer László / Dunántúli Napló 

Északkeleten azonban továbbra is maradhatnak tartósabban felhős körzetek és ott még napközben is kialakulhat zápor, zivatar. Este, éjszaka egyre inkább északnyugatira, nyugatira fordul a szél és helyenként megerősödik. Szerdán délután a nyugatira, délnyugatira forduló szél fokozatosan veszít erejéből. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 11 fok között alakul, de a szélvédett hidegre érzékeny tájakon ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 9 és 14 fok között alakul.  

Európában erőteljes zonális áramlás a jellemző: az Észak-Európában található alacsony nyomású rendszerek légköri frontjai egymást érik a kontinensen nyugatról kelet felé haladva. Ezen frontok mentén sok a felhő, és több helyen fordul elő csapadék: döntően eső, de a magashegységekben, illetve a Skandináv-félsziget északi felén síkvidéken is nagyobb területről jelentenek havazást.

Nyugodtabb időt okozó magasnyomás csupán Délkelet-Európában, illetve az Ibériai-félszigeten figyelhető meg. A Kárpát-medence fölött éjszaka hidegfront vonul át, mögötte szerdára a magasban hűvösebb levegő érkezik fölénk.

A világ legnagyobb folyója is szárazsággal küzd

Az elmúlt években többször is rekordméretű aszály sújtotta Európát vagy épp Kínát, de az Egyesült Államok is küzdött a rekordmértékű szárazsággal, most Dél-Amerikát is elérte a szélsőséges szárazság. A Föld legnagyobb folyója, az Amazonas vízszintje is rég nem látott szintig süllyedt. A vízhiány kicsit északabbra a Panama-csatornán is nehezíti a közlekedést, de a brazíliai Amazonas államban több mint félmillió embert fenyeget humanitárius vészhelyzet.