Az év vége közeledtével mindenki még egy utolsó hajrába kezd, hogy az idei projekteket a karácsonyi szünet előtt lezárja. Ez azonban könnyen elterelheti a figyelmet egy hosszabb távú kiégési folyamatról, ami kellemetlen meglepetéseket okozhat 2024-ben vagy utána.

Young,Businesswoman,Sick,In,The,Office
Young businesswoman sick in the office
nátha, betegség, orrfújás, covid, iroda, munkahely
Fotó: Shutterstock

A fizikai és mentális egyensúlyt a rohanó hétköznapokban sok tényező megboríthatja, ráadásul ezt az elmúlt évek eseményei csak fokozzák. Ahhoz azonban, hogy jövőre is hatékonyan működjön a cég, és a kollégákra nyugodt szívvel számíthassunk, fontos odafigyelni az árulkodó jelekre. Akár átmenetileg, akár tartósan jelentkezik, ugyanis a kiégésnél mielőbb cselekedni kell – sőt, ideális esetben meg is előzhető

– hangsúlyozta a K&H HR-igazgatója, Medvey Leila.

Vegyük észre, ha a kollégának támogatásra van szüksége

Nincs egyszerű dolguk a HR-eseknek, ha a kollégák mentális állapotát, kimerültségét akarják felmérni, hiszen ez éppen az a téma, amelyről általában nem szívesen beszélnek az emberek. Vannak azonban olyan közvetett, árulkodó jelek, amelyek fölött könnyen átsiklunk, egy szakavatott szem számára viszont sok mindent elárulnak. 

Ilyen tipikus helyzet például a gyakori megbetegedés vagy a kollégák között sűrűbbé váló konfliktusok. 

Mindkettő hátterében a túlzott feszültség, kimerültség áll. Az is figyelmeztető lehet, ha a határidőket korábban mindig pontosan betartó kolléga egyszer csak késni kezd, halogatja a feladatokat. A csapatépítő vagy év végi közös céges program lemondásakor is érdemes egy beszélgetésben tisztázni annak tényleges okát.

Ez a kiégés elkerülésének pofonegyszerű trükkje egy szakember szerint

Az Egészségügyi Világszervezet meghatározása szerint a kiégés egyik legkorábbi jele a kimerültség nem szűnő érzése. Ha azt észleljük, hogy egyre nehezebben tudunk a munkahelyi feladatainkra koncentrálni, vagy egyre kevésbé vagyunk motiváltak, segíthet Nicholette Leanza amerikai pszichoterapeuta módszere, aki egy egyszerű gyakorlatot ajánl: a tevékenységpárosítást.

 

Egy közös pizzázás már nem elég

A felismerés azonban csak fél siker, a helyzet hozzáértő kezelése legalább olyan fontos.

Ahogy az élet minden területén az egyre gyorsabb és kényelmesebb megoldásokat választjuk, úgy gyakran csábító a cégek számára, hogy a kollégák motiválását, mentális egészségét azonnali, ám felszínes eszközökkel próbálják orvosolni, mint például egy közös pizzázás vagy sörözés

– mondta a HR-igazgató. Medvey Leila szerint az ilyen ötletek csupán a helyzet elfedésére alkalmasak. Tényleges változás csak a valódi problémák feltárásával és a motivációs eszköztárunk újragondolásával – szükség esetén pedig kiépítésével – érhető el.