Hat embert élve temettek maguk alá a romok hétfőn, a Japán-tenger partvidékét megrázó, 7,6 erejű földrengésben és az azt követő utórengésekben Japán középső részén, a Noto-félszigeti Vadzsima városban – közölte az MTI a központi kormányra hivatkozva. A Reuters közben arról számolt be: az esetleges sérülések és halálesetek mértéke nem világos, két emberről tudnak, akik nem reagáltak a földrengés törmelékeiből Isikava prefektúrában.

Vadzsima, 2024. január 1.
Összedőlt lakóház a nagy erejű, 7,6-es erősségű földrengést követően az Isikava prefektúrában található Vadzsimában 2024. január elsején. Az ország középső részén összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek.
MTI/AP/Kyodo NewsVadzsima, 2024. január 1.Összedőlt lakóház a nagy erejű, 7,6-es erősségű földrengést követően az Isikava prefektúrában található Vadzsimában 2024. január elsején. Az ország középső részén összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek.MTI/AP/Kyodo News
Fotó: AFP

A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal érkezett szökőár Vadzsima kikötőjébe. 

A földmozgás fészke Isikava prefektúrában, tíz kilométer mélyen volt.

A helyi hatóságok szerint Notón ötvennél több 3,2-esnél erősebb földmozgást lehetett észlelni négy óra leforgása alatt. Vadzsimában tűz is keletkezett, más településeken is összedőltek épületek a földrengés hatására.

A földrengést az északi Hokkaidótól a délnyugati Kjúsúig lehetett érezni.

Több, a Japán-tenger partján fekvő prefektúrára adtak ki szökőárriadót, amelyek magas fokozatúról később enyhébbre változtattak.
2011 óta, amikor 9-es erősségű földrengés és szökőrár pusztított Japán északkeleti részén, 20 ezer ember halálát okozva és elárasztva a fukusimai atomerőművet, ez volt a legsúlyosabb cunamiriadó.

JAPAN-EARTHQUAKEPeople sit outside in the open after evacuating from buildings in the city of Wajima, Ishikawa prefecture on January 1, 2024, after a major 7.5 magnitude earthquake struck the Noto region in Ishikawa prefecture in the afternoon. Tsunami waves over a metre high hit central Japan on January 1 after a series of powerful earthquakes that damaged homes, closed highways and prompted authorities to urge people to run to higher ground. (Photo by Yusuke FUKUHARA / Yomiuri Shimbun / AFP) / Japan OUT / NO ARCHIVES - MANDATORY CREDIT: Yomiuri Shimbun
Fotó: AFP

Több sérültről is érkeztek jelentések. Két nőt kórházba szállítottak, miután elestek, illetve lehulló tárgyak találták el őket a Fukui prefektúrabeli Avarában – közölték a helyi hatóságok. A Niigata prefektúrabeli Itoigavában egy nyolcvanas éveiben járó nő evakuálás közben elesett, és megsérült. 

Isikavában hozzávetőlegesen 32 500 háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás.

A katasztrófaelhárítás szerint öt prefektúrában összesen több mint 51 ezer embert szólítottak fel otthonuk elhagyására. A meteorológiai hivatal szerint cunamit tapasztaltak Tojama és Niigata prefektúrákban is.
   

Az oroszok és dél-koreaiak is készültségben vannak

A dél-koreai meteorológiai hivatal közölte, hogy egyméteres hullámok érték el Dél-Korea keleti partvidékét a japáni földrengés következtében. Kangvon tartomány hatóságai figyelmeztették a lakókat, hogy vonuljanak át magasabban fekvő területekre – közölte a belbiztonsági minisztérium.
A Távol-Kelet több orosz városában, így Vlagyivosztokban is cunamiriadót rendeltek el, de egyelőre nem kezdték meg az evakuálást.