Extra

Viharos erejű szél kínozza az ország nyugati részét szerda estétől

Szerda éjjel feltámad a szél az ország nyugati részén, csütörtökre pedig viharossá fokozódik. Hetven kilométer per órás szélre kell készülni, de egyes helyeken az óránként kilencven kilométernél erősebb széllökések sem kizártak.

Viharos szél várható csütörtökön az ország középső részén: a HungaroMet Zrt. másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki az óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések veszélye miatt Fejér és Pest vármegye területére.

PEZ_5284
20230204 Zalaegerszeg Viharos szél országszerte, Zalaegerszegen is. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap 20230204 viharos szél zalaegerszeg utcáin zalaegerszeg pezzetta umberto pu zalai hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A veszélyjelzésben azt írták: 

szerdán az esti, késő esti óráktól északnyugaton, majd északon, inkább csak a magasabban fekvő részeken óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések is előfordulhatnak északnyugati irányból.

Csütörtökön napközben északon és a középső részeken a maximális széllökések sebessége elérheti az óránkénti 70 kilométert, kiemelten Fejér és Pest vármegyében a késő délelőtti óráktól kora délutánig átmenetileg egy-egy óránkénti 90 kilométer körüli széllökés is előfordulhat sík vidéken.

A magyar lakásbiztosításokat is átformálja a klímaváltozás

A legtöbb kárt a nyári viharok okozták az Allianz adatai szerint tavaly a lakásokban. Az időjáráshoz köthető káresetek darabszáma már a csőtöréseket is felülmúlja.

Pest és Fejér vármegyére csütörtökre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki a viharos szél veszélye miatt a HungaroMet Zrt., az ország többi részére – Vas, Zala, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegye kivételével – pedig elsőfokú figyelmeztetést, ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések sebessége meghaladhatja az óránkénti 70 kilométert is.

 

vihar szél időjárás
Kapcsolódó cikkek