Extra

Hamarosan a castingért is adnak Oscart

Az Oscar-gálán 2001 óta ez az első új díj. A legjobb castingmezőnyben először a 2025-ben készült filmek szereplőválogatói versenghetnek az Oscarért.

Új díjkategóriát vezetnek be az Oscar-gálán: két év múlva, 2026-tól már a filmek szereplőválogatóit is díjazzák – közölte az Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia (AMPAS). A legjobb castingmezőnyben először a 2025-ben készült filmek szereplőválogatói versenghetnek az Oscarért. 

Los,Angeles,,Ca,-,February,26,,2017.,Oscar,Winners,Holding
A filmakadémia utoljára 2001-ben hozott létre új Oscar-díj-kategóriát
Fotó: Shutterstock

A filmakadémia utoljára 2001-ben hozott létre új díjkategóriát, azóta a legjobb animációs filmek is nyerhetnek Oscart. A Variety tudósítása felveti, hogy a következő kategória a legjobb kaszkadőr és a legjobb szinkronszínész lehet.

Az amerikai filmakadémián belül 2013-ban alakult meg a szereplőválogatók (casting directors) ágazata, ám az AMPAS 19 ágazata közül ez a legkisebb létszámú, jelenleg 158 aktív tagja van.

Az első díj odaítélésével kapcsolatos szabályok a 98. Oscar-díj teljes szabályzatában jelennek majd meg 2025 áprilisában. A 96. Oscar-díj-átadó gálát március 10-én rendezik meg Los Angelesben.

 

Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia szereplőválogató Oscar-gála
Kapcsolódó cikkek