Egy irányíthatatlan műhold fog visszazuhanni a Földre szerdán napközben. Majdnem 30 évvel a Föld körüli pályára állítása után az ERS-2 néven ismert szatellit újból belép a Föld légkörébe, ahol várhatóan darabokra törik, melyek nagy része azonnal el is fog égni.

Stuttgart,,Germany,-,09-07-2022:,Person,Holding,Cellphone,With,Logo,Of
Stuttgart, Germany - 09-07-2022: Person holding cellphone with logo of Europen organization European Space Agency (ESA) on screen in front of webpage. Focus on phone display. Unmodified photo.
Az Európai Űrügynökség szerint szerdán későn délután fog belépni az ERS-2 a Föld légkörébe. Fotó: T. Schneider / Shutterstock

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a visszatérés „természetes”, vagyis nem ember által irányított, ezért lehetetlen megjósolni, hogy pontosan mikor és hol fog megtörténni. Az idő közeledtével viszont egyre pontosabban meg tudják majd mondani, hogy hol várható esetleges becsapódás – írja a Sky News. Azt viszont már tudják, hogy

a műhold londoni idő szerint 16 óra 32 perckor (budapesti idő szerint 17 óra 32 perckor) fog belépni a légkörbe. 

Az ESA szerint a kiszámíthatatlan naptevékenység is nehezíti a számításaikat, ezért a visszatérés akár négy és fél órával az előre jelzett időpont előtt vagy után is megtörténhet.

ESA title
European Space Agency
ERS-2
Az ERS-2 műhold 30 év után tér vissza a Földre. Fotó: European Space Agency

A légkör felé zuhanó műholdról készült fotókat hétfőn tette közzé az ESA, melyek január 14. és február 3. között készültek, amikor az ERS-2 még több mint 300 kilométeres magasságban volt. Naponta több mint 10 kilométert zuhan, miközben az ereszkedés sebessége gyorsan nő, majd amikor eléri a 80 kilométert, elkezd darabokra törni, majd elég.

Az ESA szerint kicsi az esélye, hogy a törmelékek elérik a Föld felszínét, de ha mégis, akkor nagy valószínűséggel az óceánba zuhannak.

Az űrügynökség kiemelte, hogy a törmelékek nem tartalmaznak mérgező vagy radioaktív anyagokat. Az ERS-2 műholdat 1995-ben bocsátották fel, abban az időben ez volt Európa legkifinomultabb űreszköze.