BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mind a négy magyar űrhajósjelölt versenyben van

Hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol további képzések várnak rájuk.

A Hungarian to Orbit (HUNOR) magyar űrhajósprogram négy magyar űrhajósjelöltjével – Cserényi Gyulával, Kapu Tiborral, Schlégl Ádámmal és Szakály Andrással – hangzott el beszélgetés felkészülésükről vasárnap délután a Kossuth rádió Irány az űr című műsorában.

KAPU Tibor; SZAKÁLY András; SCHLÉGL Ádám; CSERÉNYI Gyula
Kapu Tibor, Szakály András, Schlégl Ádám és Cserényi Gyula. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az adásban elhangzott, hogy mind a négyen részt vehetnek a harmadik kiképzési fázisban is. Az elsőben az űrkutatás történetével, az űrügynökségek tevékenységével, illetve a küldetéssel ismerkedtek, majd a másodikban az utazás során szükséges tudományágakba – kozmológia, földtan, rakétafizika, élettan – kaptak betekintést. A kiképzés harmadik fázisában a jelöltek szakmaspecifikus ismereteket szereznek például a nemzetközi űrállomásról, és bekapcsolódnak a kutatás-fejlesztési munkába is.

Már mind a négyen megszerezték a kisrepülőgépes szakszolgálati engedélyüket, novemberben műrepülő gyakorlatot is végeztek, fizikai felkészülésük során úszóedzéseken vesznek részt, és dietetikus követi nyomon a táplálkozásukat. Hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol további képzések várnak rájuk. 

Az egyik legfontosabb a centrifugaképzés lesz, amelynek során szimulálni fogják, hogy pontosan milyen erőhatások érik az embert a felbocsátás során.

Ezenkívül az űrállomás moduljaival, eszközeivel ismerkednek meg egy életnagyságú modell segítségével, de a mikrogravitációs környezetben való elsősegélynyújtásra is kiképzik őket.

A műsorban beszéltek arról is, hogy a harmincnapos tartózkodás idejére tervezett tudományos kísérleteket nemsokára elkezdik betanulni. Ezek egy részének a közelmúltban zárult le a pályázata, így még zajlik a kiválasztás és a döntés arról, hogy pontosan melyek kerülnek a programba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.