Az utóbbi évtizedben a globális űrexpedíciókra szánt kormányzati kiadások összege a vártnál nagyobb mértékben emelkedett, amely a védelmi kiadások felívelésének köszönhető. Ezen időszak során a befektető nemzetek rangsora is megváltozott: bár az Egyesült Államok még mindig éllovasnak számít, a keleti országok egyre inkább meghatározó szerepet töltenek be a globális versenyben – írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legfrissebb összeállításában. 

CPLS Peregrine 1The Commercial Lunar Payload Systems (CLPS) Peregrine Mission 1 is rolling out from the United Launch Alliance Vertical Integration Facility (VIF) to Launch Pad 41 at Cape Canaveral Space Force Station in Brevard County, Florida, USA. The launch is scheduled for 02:18 hrs on January 5, 2024. (Photo by George Wilson/NurPhoto) (Photo by George Wilson / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A NASA által támogatott Peregrine szonda egy magyar emléktáblát is hordoz, amit – a tervek szerint – majd elhelyeznek a Holdon
Fotó: AFP

Sárdi Gergő elemző elemzésében rámutat: 

Sajnálatos módon Európa nem volt képes megőrizni a pozícióját, így az USA, Peking és Moszkva mellett Japán mögé szorult. 

A következő évek során egyre meghatározóbb szereplővé válhat India, további veszélyt jelentve az európai negyedik helyre. Az űrkutatások második reneszánszkora jelenleg is több missziót foglal magába, köztük a NASA által támogatott Peregrine szondát, amely egy magyar emléktáblát is hordoz, amit – a tervek szerint – majd elhelyez a Holdon.

Lassan militarizálódik körülöttünk az elérhető űr

Az elmúlt év az űrkutatás területén rendkívüli izgalmakat hozott. A kormányzati beruházások dinamikus növekedése folytatódott, amelyet két domináns tényező hajtott: a vezető űrkutató országok ambiciózus űrkutatási programjai, valamint az űr militarizálását ösztönző rivalizálás. Az Oeconomus elemzéséből kiderül, hogy 2023-ban a kormányzati űrkutatási költségvetés rekordot jelentő 117 milliárd dollárt ér el, ami jelentős, több mint 15 százalékos ugrást jelent a megelőző évhez képest. Ez messze meghaladja a 2021-es 8, illetve a 2022-es 9 százalékos növekedést. 

Tavaly először a történelemben az űrkutatásban lévő védelmi kiadások 59 milliárd dolláros becsült összegükkel, meghaladták a polgári űrprogramokra fordított beruházásokat.

Ennek elsődleges oka a globális konfliktusok fellendülése volt. A geopolitikai helyzet egyre bonyolultabbá és vitatottabbá vált, ami arra sarkallta a vezető űrkutatási hatalmakat, hogy növeljék a védelmi űrprogramokra szánt forrásaikat. Bár a hagyományos területeken, mint a távközlés, navigáció és földmegfigyelés, a finanszírozás folyamatosan emelkedett, a legjelentősebb növekedés a biztonsággal és a korai előrejelzéssel kapcsolatos beruházásokban volt tapasztalható. A civil űrprogramok költségvetése is emelkedett, bár mérsékeltebb ütemben.

LUNEXPLORER, CITE DE L ESPACE NEW EXHIBITIONToulouse, Haute-garonne, Occitania, France, 2023-11-07. Model of ORION, the Artemis mission capsule. On 14 November, the Cite de l Espace will be inaugurating its new attraction, LuneXplorer, a gravitational flight simulator for the Artemis mission. Thanks to a giant centrifuge in the image of the capsule, spectators will experience take-off with acceleration and deceleration representing 2 G. The Artemis mission will consist of sending humans around the moon in 2024, followed by a landing in 2026. Photo by Patrick Batard / Hans Lucas. Toulouse, Haute-garonne, Occitanie, France, 2023-11-07. Maquette d ORION, la capsule de la mission Artemis. La Cite de l Espace inaugurera le 14 novembre sa nouvelle attraction LuneXplorer, simulateur de vol gravitationnel de la mission Artemis. Grace a une centrifugeuse geante a l image de la capsule, les spectateurs vivent l experience du decollage avec une acceleration et deceleration representant 2 G. La mission Artemis consistera en 2024 a envoyer des humains autour de la lune, puis a s y poser en 2026. Photo de Patrick Batard / Hans Lucas. (Photo by Patrick Batard / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Az Egyesült Államok vezette Artemis-program a jelenlegi kutatások között az egyik legnagyobb költségvetéssel működő küldetés
Fotó: AFP

A kiadások továbbra is a vezető űrhatalmak esetében a legnagyobbak, különösen az Egyesült Államok vezette Artemis program és a kínai IRLS-kezdeményezés esetében. Azonban egyre több ország ismeri fel ezen törekvések társadalmi-gazdasági hasznát, így saját programokat indítanak. 2022-ben már közel 86 ország fektetett be az űrkutatásba. Néhány régió, így a Közel-Kelet, ahol Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Katar és Omán vezeti a fejlődést, különösen gyors ütemben halad előre.

Nemzetközi rangsor - Ázsia látványosan előretör

Annak ellenére, hogy egyre több ország vesz részt az űrkutatásban, az Egyesült Államok továbbra is az élen áll a kormányzati űrberuházások tekintetében, 2023-ban hatalmas, 73 milliárd dolláros összeget fordítva e célra. Azonban globális részesedése az elmúlt évtizedekben csökkent, a 2000-ben mért mintegy 75 százalék-ról 2023-ra 63 százalékra esett vissza. Európa konzisztens szereplőként hozzávetőleg megőrizte jelentőségét, míg Ázsia részesedése a globális űrkiadásokból a 2000-es évek eleje óta látványosan, majdnem a duplájára nőtt.

 

Az elmúlt néhány év során új trend alakult ki a nemzetek között: az országok arra törekszenek, hogy az űrkutatásból származó növekvő kereskedelmi lehetőségeket kihasználva saját iparukat is megerősítsék. Ezt a jelenséget különösen Ázsiában láthatjuk, ahol Új-Zéland és Ausztrália új kezdeményezéseket indítottak és a Közel-Keleten, ahol az Öböl-menti országok egyre aktívabban érdeklődnek az űrtevékenységek iránt.

Az Euroconsult legutóbbi éves jelentése alapján Magyarország, a régiós trendeknek megfelelően, bár mérsékelt mértékben, mégis növeli az űrkutatásba történő beruházásait. 

2023-ban az ország mintegy 60 millió dollár (körülbelül 20 milliárd forint) értékben invesztált az űrágazatba. Ezzel összehasonlítva, a szomszédos országok közül Ausztria 96, Románia 88, míg Szlovénia 13 millió dollárt fordítottak a szektor fejlődésére.

Jelentős programok és jövőbeli várakozások

Egy ideje nem csak kormányzati, hanem privát cégek is megjelentek az űrprogramok versenyében . A tavalyi évben az amerikai milliárdos vállalata, a SpaceX kétszer is sikeresen fellőtte a marsi küldetéseket teljesítő Starship nevű rakétát, míg India negyedik országként eredményes landolást hajtott végre a Holdon. 

New,Ship,Flies,To,Another,Planet.,Spaceship,Takes,Off,Into
Az űrkutatások második reneszánszkora jelenleg is több missziót foglal magában
Fotó: Shutterstock

A NASA és magáncégek, mint akár az Intuitive Machines és a Firefly, a közeljövőben további küldetéseket terveznek a Holdra. Nemzetközi szinten a japán űrügynökség és Kína is készül újabb Hold-missziókkal, míg a NASA a jövőben a Mars és a Jupiter Europa holdjának mélyrehatóbb vizsgálatára összpontosít, ahol az élet lehetőségét kutatják. Miközben a SpaceX vállalat esetében egy Föld-Föld közötti utazás lehetősége is felmerült. Ez új korszakot indítana a légi közlekedésben, mivel egy London-Hong Kong járat mindössze 34 percbe kerülne szemben a 12 órás kereskedelmi repülőjárattal.

Magyarok az űrben

A Hunor program keretében Magyarország új fejezetet nyit az űrkutatás területén, négy kiváló jelölttel, köztük egy orvossal és három mérnökkel, megkezdve a kiképzést az Európai Űrügynökség és a NASA sztenderdjei szerint. Több mint 240 pályázó közül kiválasztott négy jelölt – Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András – közül egy a Nemzetközi Űrállomáson végez majd kísérleteket és kezeli a magyar fejlesztésű eszközöket, amelyek több tudományterületet, köztük sugárzásvédelmi és biológiai kísérleteket is érintenek. Az 1980-as években Farkas Bertalan űrrepülése által inspirált program célja, hogy hosszú távon erősítse a magyar tudományt és high-tech ipart, és a 2024-re tervezett misszióval Magyarország ismét az űrbe térjen vissza.