A felnőtt szórakoztatóiparban dolgozók az őket érő visszaélésekkel szemben kiszolgáltatottak, ezért több jogi védelemre van szükségük – mondta Margot Embargo, a megmozdulás művésznevén bemutatkozó szervezője és szóvivője.

FRANCE-DANCE-STRIP TEASE
A kizsákmányolás mértéke az utóbbi néhány évben megduplázódott.
Fotó: AFP

Vixen Temple, az egyik felvonuló rúdtáncos pedig azt mondta: arra kérik a kormányt, hogy kollektív tárgyalási és érdekérvényesítési jogokkal védje meg az iparág dolgozóit a munkáltatók visszaéléseitől,

akik nem hajlandók emelni a fizetésüket és javítani a munkakörülményeiket.

Az új-zélandi felnőtt szórakoztatóiparban egyéni vállalkozóként dolgoznak a táncosok és táncosnők, ami elvileg lehetővé teszi számukra, hogy eldöntsék, hol és milyen díjazás ellenében lépnek fel. A napi gyakorlat azonban azt mutatja, hogy kénytelenek elfogadni a szórakozóhelyek tulajdonosai által diktált feltételeket; sok esetben kénytelenek elfogadni, hogy a fellépést betegség miatt lemondó táncosokkal büntetést fizettetnek.

Margot Embargo közlése szerint ez a gyakorlat oda vezetett, hogy jogi szabályozás hiányában a klubtulajdonosok a helyzetükkel visszaélve kizsákmányolhatják a táncosokat. A sztriptíztáncosnők esetében ez azt jelenti, hogy jövedelmük több mint felét kénytelenek feláldozni a folyamatos fellépési lehetőségért.

A szóvivő hozzátette, hogy a kizsákmányolás mértéke az utóbbi néhány évben megduplázódott, ezért

a petícióban egy olyan jogi szabályozás kidolgozását kérték a törvényhozástól, amely érdemben segítené őket.