A mesterséges intelligencia egyre inkább formálja a világot, erejét és lehetőségeit az előítéletek azonosítására és a nemek közötti egyenlőtlenség kezelésére kell irányítani – szögezte le nőnapi közleményében a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács (ET) főtitkára, Marija Pejcinovic Buric.

Close,Up,Business,People,Sitting,In,Chairs,In,Queue,Waiting
Fotó: Shutterstock

 Hacsak nem tanuljuk meg, miként aknázzuk ki a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolására és a megkülönböztetés megelőzésére, 

a mesterséges intelligencia olyan erővé válhat, amely állandósítja és felerősíti ezeket az egyenlőtlenségeket

– fogalmazott az ET főtikára.

Kiemelt terület a nemek közötti egyenlőség

Az új technológiák, köztük a mesterséges intelligencia által támasztott kihívások kezelése az Európa Tanács által a nemek közötti egyenlőség témakörében elfogadott, 2024–2029 közötti időszakra szóló új stratégia egyik kiemelt területe. Az új stratégia megerősíti a tagállamok elkötelezettségét amellett, hogy 

Európa mindenki számára elérhető módon a nemek közötti egyenlőséget biztosító kontinenssé váljon

– emelte ki.

Council of Europe secretary general Marija Pejcinovic Buric speaks during "The Framework for Lasting Recovery" session on the first day of the Ukraine Recovery Conference in London on June 21, 2023. Leaders and representatives from more than 60 countries are in London for a two-day conference to secure funding to help Ukraine recover from the ravages of war. (Photo by HENRY NICHOLLS / POOL / AFP)
Marija Pejcinovic Buric. Fotó: AFP

„Tekintettel a mesterségesintelligencia-rendszerek fejlődésére, fokoznunk kell erőfeszítéseinket az egyenlőtlenség szakadékának áthidalására” – tette hozzá közleményében az Európa Tanács főtitkára.

Nemzetközi nőnap

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913 óta március 8. Az ENSZ Közgyűlése 1977-ben tette hivatalos ünneppé.