A portugál hatóságok 1,3 tonnányi fagyasztott halba rejtett kokaint foglaltak le. Hét embert tartóztattak le a Latin-Amerikával folytatott kábítószer-kereskedelemben részt vevő európai bűnszervezetek felszámolására indított akcióban. 

Drug Trafficking - Package with drugs
cocain
Fotó: Getty Images

Az Ecuadorból érkező drogszállítmányra a Lisszabon északi részén lévő kikötői raktárban találtak rá.

A módszer, ahogyan a kábítószert a fagyasztott halakba rejtették, rendkívül megnehezítette a drog észlelését, a kivételéhez pedig muszáj volt a halakat teljesen megsemmisíteni

– közölte a rendőrség. Az őrizetbe vett – 26 és 59 év közötti – gyanúsítottakat a kábítószer behozataláért és terjesztéséért is felelősnek tartják, mindegyikük más nemzetiségű. A rendőrség szerint egy olyan szervezett bűnözői hálózathoz tartoznak, amely Latin-Amerikából érkező kábítószereket szállít és értékesít számos európai országban.

A rajtaütés során nyolc lőfegyvert, drága gépjárműveket, valamint az üggyel kapcsolatos fontos dokumentumokat is lefoglalt a rendőrség.

Januárban az orosz hatóságok is egy több mint 1200 kilogrammos kokainszállítmányt foglaltak le Szentpétervár Nagykikötőjében. A lefoglalt kokain feketepiaci értéke meghaladja a 13 milliárd dollárt (több mint 4,5 billió forint). Az ügyben különösen jelentős mértékű kábítószer-csempészés címén indult büntetőeljárás.