Ismét életjelet mutatott a legnagyobb magyar autópálya-építési projekt. Ha elkészül, az M9-es Debrecent Kőszeggel köti össze, és 300 kilométer hosszú lesz. Most a Magyar Építők arról számolt be, hogy már készülnek a bácskai településtől az országhatárig futó M9-es gyorsforgalmi út és egy új teherforgalmi határátkelőhely tervei. Az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a Roden Kft. és a Főmterv Zrt. készítheti el a Tompától az országhatárig futó,

  • mintegy 7 kilométer hosszú, kétszer két sávos gyorsforgalmi út, 
  • valamint egy új teherforgalmi határátkelőhely 
    terveit. 

Az elnyert feladat értelmében a tervezőirodák vállalták az M9-es déli lekötése folytatásaként épülő út nyomvonalának kijelölését, a környezetvédelmi engedélyek megszerzését, valamint a tanulmányterv elkészítését. 

Ha elkészül, az M9-es Debrecent Kőszeggel köti össze / Fotó: MTI / Varga György

 

Bejelentették az üzemanyag drágulását Magyarországon: erőteljes áremelés jött

Ismét folytatódik az üzemanyagárak emelkedése. Januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 89 forinttal, a dízelár pedig 75 forinttal nőtt, jóllehet ebből 41 forint a kötelező jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Az üzemanyagár-figyelő blog, a Holtankoljak szerint ugyanis 

a benzin beszerzési ára bruttó 7 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal emelkedett pénteken.

 

Folytatódik az üzemanyagok drágulása / Fotó: Róka László / MTI

 

Senkinek sem kell már a Gucci, összeomlottak az eladások

Váratlan bejelentést tett közzé kedden a Gucci márkát birtokló Kering: a luxusmárka eladásai az idei első negyedévben akár 20 százalékot is eshetnek, főként az Ázsia–Csendes-óceán régió vártnál nagyobb hanyatlása miatt. A vállalat immár évek óta nem képes feltámasztani a Gucci varázsát, amely a cég profitjának kétharmadát adja. Egy éve a márka új dizájnert is kapott Sabato De Sarno személyében, de egyelőre úgy tűnik, ő sem járt sikerrel.

Februárban a Kering elárulta, hogy a tavalyi év végén is esett a Gucci forgalma, miután a Double G övek és a Princetown papucsok sem nyerték el a gazdag vásárlók tetszését.

Brit királyi család: nagy bejelentést tehetnek Katalin hercegnével kapcsolatban

Az a szóbeszéd járta, hogy Katalin walesi hercegné január óta tartó eltűnésével kapcsolatban fog bejelentést tenni a brit királyi család. Egyesek azt állítják, felkészítették a BBC-t, hogy álljon készenlétben egy „nagyon fontos” bejelentés miatt. Egyelőre sem a műsorszolgáltató, sem a királyi család nem erősítette meg a szóbeszédet. Év eleje óta nem lehetett nyilvánosság előtt látni Katalin hercegnét, ugyanis január 17-én előre tervezett hasüregi műtétet hajtottak végre rajta, amely sikerrel járt. Akkor azt állították, hogy Katalin valószínűleg 10-14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik, de valószínűtlen, hogy a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához. A brit hadügyminisztérium közölte, hogy Katalin hercegné legkésőbb június 8-án megjelenik a nyilvánosság előtt.

Katalin hercegnéről március elején tettek közzé nyilvános képet műtétje óta először, viszont manipuláció lehetőségére hivatkozva több nemzetközi fotóügynökség is visszavonta kiadásából a fotót.

Humanoid robot állt munkába a Mercedes kecskeméti gyárában

Az alacsonyabb képzettséget igénylő, ismétlődő feladatok elvégzéséhez a Mercedes humanoid robotokat használna. Az autógyártó az Apptronik gépét teszteli, hogy képesek-e az alkatrészeket a gyártósorokhoz szállítani, ezzel támogatva az emberi munkaerőt. A teszt a magyarországi, kecskeméti gyárban zajlik.

A robotok bevetésére azért lenne szükség, hogy a monoton, fizikailag megterhelő munkafolyamatokat kiváltsák – írta meg a Verge. A 160 kilogrammos, két lábú, humanoid robotot úgy úgy tervezték, hogy részt vegyen az üzemi gyártásban. Azt nem tudni, hogy hány Apollo állt munkába Kecskeméten.