A német rendőrség Jübekben és Hamburgban tartott házkutatást egy lakásban és két irodában. A nyomozók több mint 103 millió dollár értékben foglaltak le hamis pénzt.

Banknote,Check,For,Authenticity.
Annyi hamis dollárt találtak egy lakásban, amiből stadiont lehetne építeni / Fotó: Shutterstock

A dollárokról közelről megvizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy hamisítványokról van szó – írta meg a Bild. Filmpénznek, vagy kellékmásolatnak szokták az ilyen minőségű hamisítványokat, azonban 

a Német Szövetségi Bank és az amerikai hatóságok úgy ítélték meg, hogy a dollárok alkalmasak arra, hogy a kereskedelmi forgalomban megtévesztők legyenek. 

Ez utóbbi megállapítás miatt hamis bankjegyek előállítása és forgalomba hozatala miatt indított büntető eljárást a német rendőrség.

Lerántjuk a leplet: mennyit ér valójában egy papír 200 forintos? Hogyan árazza a piac a régi pénzeket? A szakértő válaszol! – VG Vidcast

Ritkaság és állapot: ez az a két szempont, ami leginkább meghatározza egy régi pénz értékét a gyűjtők között. Minden műtárgy annyit ér, amennyit hajlandók megadni érte. Mennyit ért egy papír 200 forintos? Mi a legértékesebb magyar pénz? A világon melyik pénzért adták a legtöbbet? Ezekre a kérdésekre is válaszolunk az VG-Exkluzívban.

A 42 éves gyanúsítottat azzal vádolják, hogy a hamis pénzt az Egyesült Államokba szállította. A német rendőrség az amerikai hatóságtól kapott tippet a hamis pénzről, innen indult a házkutatás. A gyanúsított két exportcégnél is ügyvezető igazgatóként dolgozik.

A házkutatás során a nyomozók négy raklapra felhalmozott hamis pénzt foglaltak le. A hamis dollároka 75 dobozba porciózták szét. 

A gyanú szerint a kellékpénzek Törökországból származnak és az elfogott gyanúsított csak átmenetileg raktározta a dobozokat mielőtt tovább küldte volna őket Amerikába.