A Világgazdaság korábbi cikkei után rengeteg kérdést kaptunk a régi pénzek értékéről és, hogy hol lehet kereskedni velük. A VG-Exkluzív vidcastba meghívtuk a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársát, Tóth Csabát, aki numizmatikuskén segített eligazodni a régi pénzgyűjtés, az adás-vétel és a cserélgetés világában.

Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, numizmatikus
Tóth Csaba numizmatikus, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa.
Fotó: VG

Tóth Csaba elmondta, hogy az utóbbi időben nagyon nagy divat lett a pénzgyűjtés, az emberek elkezdtek aktívan érdeklődni ez iránt a hobbi iránt. Szerinte ezt elsősorban a közösségi média okozza, hiszen nagyon egyszerű lett tájékozódni és kereskedni ezekkel a műtárgyakkal. A különböző gyűjtő csoportok és adok-veszek oldalán tábora rendkívül kibővült, ami magával hozza azt is, hogy sokan mindenféle ismeret nélkül próbálják eladni a fiókok mélyéről előkerülő régi pénzeiket.

A numizmatikus kiemelte, hogy egy bankjegy vagy érme kora nem feltétlenül tükrözi annak az értékét, sok nem rég még forgalomban lévő pénz van a legkeresettebbek között. Ilyen például a papír kétszázas, ami az utóbbi hetekben igazi sláger lett Magyarországon a gyűjtők körében. Pontosabban az eladók között, hiszen nagyon sokan kotorták elő a fiókokból a még megmaradt Károly Róbertes zöld bankjegyeiket, amikor kiderült, hogy akár 100 ezer forintot is érhet egy-egy darab.

A régi pénzek értékét két dolog határozza meg: a legfontosabb a ritkaság. Római kori érmét is lehet venni pár száz forintért, de a toplisták élén a 19–20. századi pénzek állnak. A másik meghatározó tényező az állapot

 – mondta Tóth Csaba. Hozzátette, hogy az értéket még sok más dolog is árnyalja természetese.

Mitől értékes a papír 200 forintos?

Ki kell emelni, hogy több tízezer forintot csakis a hibátlan állapotban lévő, UNC jelzésű (Uncirculated, vagyis a pénz soha nem volt forgalomban), 2007-ben nyomott FD jelzésű papírkétszázasért lehet elkérni. A papír kétszázast 2009-ben vonták ki a forgalomból, a 2007-es FD jelzésű sorozat volt az utolsó adag, amit nyomtattak belőle és részben ez adja az értékét. Másrészt azért rendkívül népszerű ez a bankjegy a gyűjtők körében, mivel egy olyan kis névértékű pénzről van szó, amit rengeteget használtak a forgalomban. Ez azt jelenti, hogy csak nagyon kevés olyan példány maradt, ami valóban UNC.

Kincset ér, ha valaki eltette: százezrekért kínálják a papír 200-asokat

Alig több mint egy évtizedig voltak forgalomban a papír 200 forintosok. Aki hibátlan állapotban megőrzött belőlük, egy zsák pénzt kaphat értük.

A papír kétszázas esetében az értéket még meg többszörözheti, ha sorszámkövető sorozatot tud valaki eladásra kínálni. Ahogy az ATM-ek nem adnak ma ki 500 forintos bankjegyet, anno a 200 forintost sem töltötték bele. Így rendkívül ritka az, hogy valakinek a birtokába jusson ebből a bankjegyből több darab sorszámkövetően. Ha valaki mégis így jutott hozzá egy sorozathoz és azt UNC állapotban megőrizte, akkor most akár több száz ezer forintot is elkérhet érte.

Melyik a világ legértékesebb pénze?

Természetesen a pénzgyűjtésnek a legnagyobb hagyománya az Egyesült Államokban van, a legértékesebb régi pénzek is innen kerülnek ki. A legkeresettebb régi pénzek esetében több százezer, akár millió dolláros árakkal is lehet találkozni.

A legértékesebb régi pénz egy 1933-as amerikai 20 dolláros. A bankjegy majdnem 19 millió dollárért cserélt gazdát 2021-ben.

Magyar pénz is van a milliós klubban, viszont ez esetben euróban kell számolni. Sokáig a legértékesebb magyar pénz a 1918-as IV. Károly 20 koronás volt, amiért húsz évvel ezelőtt 100 ezer eurót fizettek. Azóta 200 ezer euró alatt a top 10-be sem lehet beférni.

A legértékesebb magyar pénzért, egy 1642-es III. Ferdinánd tízszeres dukátért, 1,14 millió eurót fizettek egy árverésen.

A Körmöcbányán vert aranypénz kiváló állapotban maradt fenn, ráadásul igazi ritkaságnak számít, így érthető a magas ár.

A legtöbb legértékesebb európai pénz, egy 1621-es lengyel százszoros dukát, ami III. Zsigmond aranypénze volt. Ez az érme 350 gramm aranyat tartalmazott és nagyjából tenyérnyi nagyságú volt. Egy ilyen pénz 2018-ban egy New York-i aukción 2,1 millió dollárért lett leütve.

Érdekel a pénzek világ? Kíváncsi vagy, hogy mennyit érhet a fiók mélyén talált bankjegy, vagy érme? Tudni szeretnéd hol lehet kereskedni a régi pénzekkel? A VG-Exkluzívban igyekeztünk minden lehetséges kérdésre választ adni Tóth Csaba numizmatikussal, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársával. 

A teljes beszélgetést itt meghallgathatják: