Utórengések sújtják Tajvant a szerda hajnali 7,4-es erősségű földrengés után. A tegnapi katasztrófa volt 25 éve a legerősebb földmozgás a szigetállamban. Még mindig több száz eltűnt vagy csapdába esett embert keresnek, illetve próbálnak kiszabadítani a romok alól. A szakértők tegnap arra figyelmeztettek, hogy akár 6-os erősségű utórengésekre is számítani kell.

Giant tuned mass damper in the Taipei 101 Tower, Taipei, Taiwan, Asia
Egy acélgolyó óvta meg Tajvan legmagasabb felhőkarcolóját az elmúlt 25 év legnagyobb földrengésében / Fotó:  AFP

A rengés jókora pusztítást okozott, de a sziget legmagasabb felhőkarcolója, a Tajpej 101 épségben megúszta a katasztrófát.

A majdnem 510 méter magas felhőkarcolót egy hatalmas acélgolyó óvja meg a Tajvanon rendkívül gyakori földregésektől és tájfunoktól.

A Tajpej 101 honlapján a gigászi ingát „tuningolt tömegcsillapítónak” nevezik. A sárga golyó valójában egy 730 tonnás acélgömb, amely az épület közepén, ingaként van felfüggesztve több emeleten keresztül. A golyó népszerű turisztikai látványosság a szigeten.

General Taiwan Economy Following Historic Meeting Between Taiwan And China Leaders
Fotó: Getty Images

Az acélgolyó célja, hogy a földrengések során elvezesse a talajmozgás erejét. Amikor egy ilyen természeti csapás történik Tajvanon, akkor a Tajpej 101-ben a rengés hatására az inga elkezd előre hátra mozogni, ezzel pedig elnyeli a mozgási energia akár 40 százalékát. A golyó kvázi egy nagy lengéscsillapítóként funkcionál az épületben. A rendszer kifejezetten hatékony, hiszen több olyan felvétel is készült a sziget fővárosának a látképéről a rengés közben, amelyen látszik, hogy a Tajpej 101 szinte meg sem mozdul.

A tajvani földrengésen nyerészkedne egy japán cég

A Tajvanon pusztító 7,4 erősségű földrengés után egy japán cég földrengésbiztos, ütésálló tapaszokat reklámoz a szigetállamban. Mivel a következő napokban több erős utórengés is lehet, azt javasolják a lakosságnak, hogy szerezzék be az átlátszó tapaszokat, amelyekkel a helyükre rögzíthetik a tárgyakat és a háztartási gépeket.

 

A Tajpej 101 a világ egyik legbiztonságosabb épülete

A Tajpej 101 volt 2009-ig a világ legmagasabb épülete a majdnem 510 méterével. Ahogy a neve is sugallja, az épület 101 emelet magas.

A gigászi acélgolyó mellett más biztonsági rendszerekkel is fel van szerelve, hogy ellenálljon a Tajvant gyakran sújtó földrengéseknek – a sziget a tűzgyűrűn helyezkedik el, így földmozgások sűrűn előfordulnak –, ilyen például, hogy az épület alapját 380 vasbeton cölöp adja, amelyeket 30 méter mélyen fúrtak bele a sziget alapkőzetébe. A Tajpej 101 emellett két egymástól elszigetelt forrásból kapja az áramot, hogy minimális legyen az energiakimaradás kockázata.