Nagy-Britannia visszautasította az ajánlatot, hogy a Brexit után is része legyen az EU Erasmus+ kulturális csereprogramnak. A döntést azzal indokolták, hogy a programban való részvétel túlságosan megdrágult a további részvételhez. Az is kiderült, hogy az Egyesült Királyság számára az Erasmus azért drágult meg, mivel a brit fiatalok alig beszélnek idegen nyelveket.

Group,Of,Teenage,Students,In,Uniform,Outside,School,Buildings
Fotó: Shutterstock

Nick Leake, brit diplomata arról beszélt, hogy az ország egyetemi hallgatói más nemzetekhez képest kisebb mértékben mentek Erasmusra, mivel nem beszélnek az angolon kívül más nyelveket. Emiatt Nagy-Britannia évente majdnem 300 millió eurót költött az Erasmusra, de ez a befektetés nem térült meg a számukra – olvasható a Politico-n.

A Brexit óta az Egyesült Királyság nem vesz részt az Erasmusban, de az azóta is próbálja visszacsábítani Londont a programba. Uniós tisztviselők szerint Nagy-Britannia távozása az Erasmusból „pusztító” hatással volt az európai fiatalok tanulási és utazási lehetőségeire.

Mindig is egyensúlyhiány volt abban a tekintetben, hogy több európai diák érkezett hozzánk, mint ahány brit hallgató ment külföldre. A britek nem igazán beszélnek nyelveket az angolon kívül, ez pedig korlátozza a lehetőségeinket 

– magyarázta Leak. Hozzátette, hogy a Brexit-tárgyalások során már kiderült, hogy az unió nagyjából 2 milliárd eurót kért volna az Egyesült Királyságtól az Erasmus részvételért.

Tart a harc Brüsszellel az Erasmus miatt – közben viszont új szakaszba lépett a Pannónia Ösztöndíjprogram

A Tempus Közalapítvány elbírálta az egyetemek pályázatait a Pannónia Ösztöndíjprogramra, így az egyetemek kiírhatják pályázataikat a hallgatóiknak, oktatóiknak, kutatóiknak – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Hankó Balázs hozzátette: tart a harc Brüsszellel, ahol húzzák az időt.

Elismerem, hogy egy olyan programnál, mint az Erasmus nem a pénz a siker mércéje, de az uniónak meg kell értenie, hogy az adófizetőinkkel szemben nem lenne fair, ha továbbra is költenének erre a programra

– mondta a diplomata.

Leake a brit kormányt képviselte az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) ülésén, amely az EU civil társadalmi szervezeteiből álló tanácsadó testület. A szerdai ülésen a küldöttek elfogadták azt az ajánlást, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy erősítse meg a tárgyalásokat a brit kormánnyal az Egyesült Királyság Erasmus+ programba való teljes visszaillesztése érdekében – írta az Independent.

A Brit Ifjúsági Tanács Európai Ifjúsági Fórumának nagykövete, Maurizio Cuttin a Politiconak azt mondta, hogy a brit kormány tartozik a fiataloknak azzal a lehetőséggel, hogy részt vehessenek a határokon átívelő felsőoktatási programban.

Van még remény a londoni Erasmusra?

Az Erasmus program elhagyása után 

az Egyesült Királyság létrehozta saját külföldi tanulmányi programját, a Turingot. 

Egy nemrégiben, az Egyesült Királyság kormányának megbízásából készült elemzés szerint a helyettesítő rendszer nem érte el a kitűzött célokat, a 2021–2022-es tanévben valamivel több mint 20 ezer ember vett részt, szemben a remélt 35 ezerrel. A programban részt vevő egyetemek és főiskolák csaknem 80 százaléka nehézségekről számolt be az új jelentkezési eljárással kapcsolatban.

Az Egyesült Királyságban még idén általános választások várhatók. A közvélemény-kutatók az ellenzéki Munkáspárt győzelmét jósolják. A Munkáspárt még nem kötelezte el magát amellett, hogy felélessze az Erasmust, de a londoni polgármester, Sadiq Khan már beszélt arról, hogy az Egyesült Királyság részvételét a programban újra kell indítani.

A Redditen a brit fiatalok háborognak a kormány döntése mellett. Sokan azt vetik a politikusok szemére, hogy a szegényes nyelvtudás miatt eltörlik a legjobb ösztönzőt, ami erre ösztönözte volna őket.