A NASA közleménye szerint a Jupiter-missziójának űrszondája, a Juno második alkalommal is megközelítette az Iót, a gázóriás egyik legnagyobb holdját, hogy méréseket végezzen a Naprendszer egyik legfurcsább bolygójának megértéséhez.

Deep,Space,Beauty,,Planets,,Stars,And,Galaxies,In,Endless,Universe. jupiter
A Juno-misszió űrszondája a Jupiter holdját, az Iót is megközelítette / Fotó: Shutterstock

A Juno 2023 decemberében és 2024 februárjában rendkívül közel repült az Ióhoz, mintegy 1500 kilométerre került a felszíntől, és elkészítette az eddigi legpontosabb felvételeket a hold éghajlatáról és földrajzáról.

Az Io felszínén hemzsegnek a vulkánok, és néhányat működés közben tudtunk elkapni.

„Méréseink így teljesen új képet festenek a Jupiterről és holdjairól, az összeállításukról és a történelmükről” – nyilatkozta Scott Bolton, a Juno vezető kutatója, aki szerint a felvételen látható volt egy 200 kilométer széles lávató, a Loki Patera, valamint egy óriási obszidiánhegység is, amelynek felszíne olyan sima, mintha üvegből lenne.

A Juno mikrohullámú sugárzást mérő műszere által gyűjtött adatokból készített térképek azt mutatják, hogy az Io felszíne nemcsak viszonylag sima a Jupiter többi holdjához képest, hanem a pólusok sokkal hidegebbek, mint a középső, vulkanikus szélességi körök.

A küldetés egyik elsődleges tudományos célja olyan adatok gyűjtése, amelyek segíthetnek a tudósoknak jobban megérteni a Jupiter vízbőségét. Ennek érdekében a Juno tudományos csapata nem folyékony vízre vadászik, hanem az oxigén- és hidrogénmolekulák – a vizet alkotó elemek – jelenlétét próbálja számszerűsíteni a Jupiter légkörében. 

A pontos becslés kulcsfontosságú ahhoz, hogy összerakják a Naprendszerünk kialakulásának kirakós játékát.

Valószínűleg a Jupiter volt az első bolygó, amelyik kialakult, és a Nap mellett ez az égitest tartalmazza a Naprendszer tömegének jelentős részét. Összetételének megfejtése így akár az ősrobbanás-közeli állapotokba is betekintést nyújthatna.

Az Európai Űrügynökség az élet nyomait keresi a Jupiter holdjain

Expedíciót indít az Európai Űrügynökség a Jupiter holdjaira. A küldetés neve Jupiter Icy Moons Explorer, rövidítve Juice. A rakétát Francia Guyanából lövik fel csütörtök kora délután. A Juice nyolc évig fog utazni, majd rááll a Ganümédész hold pályájára.