BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többmilliós gombócok: így lesz a fagylaltból globális luxustermék

A prémiumkategóriás fagylaltok piaca látványosan bővül, noha szűk réteget szolgál ki. Miközben sok fogyasztó már a gombóconkénti 600–800 forintos áron is meglepődik, a világ luxusfagylaltjai milliós nagyságrendű árcédulákkal is gazdára találnak. A desszert mögött egyre inkább üzleti stratégia, márkaépítés és élményalapú értékesítés áll.

A fagylalt évszázadok óta a nyár egyik legegyszerűbb öröme – de néhány vállalkozás ezt a klasszikus desszertet is képes volt új szintre emelni – írta az Origo. Japántól Dubajon át New Yorkig bukkannak fel olyan éttermek és cukrászdák, amelyek nemcsak az ízekkel, hanem az árakkal is sokkolni tudják vendégeiket.

Someone eats an icecream on the Garonne river bankks in Toulouse during the heatwave. An intense heatwave is on Western europe, particulary France. Meteorologists forecast a maximun temperature reaching more than 40°C during the next two days. Winds from the Sahara desert are responsible for this heatwave, one of the earliest and intense heatwave since the beginning of the XXe century. Toulouse. France. June 26th 2019. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto via AFP) fagyi fagylalt
Egy-egy extravagáns fagylalt a közösségi médiában milliós elérést generálhat / Fotó: ALAIN PITTON / NurPhoto

A világ legdrágább fagyiját például a tokiói Cellato étterem kínálja: a „Byakuya” névre keresztelt gombóc ára több mint 6000 dollár (több mint kétmillió forint). A recept szarvasgombát, parmezánt, japán szakéélesztőt és aranyport is tartalmaz, az élményt pedig külön sommelier vezeti.

A célközönség nem is annyira a gasztronómia szerelmesei, mint inkább

  • a vagyonos élményvadászok
  • és az online figyelemre építő influenszerek.

Egy-egy extravagáns fagylalt a közösségi médiában milliós elérést generálhat, ami visszahozhatja az árát – főleg, ha egy ismert márkanév vagy luxusétterem kínálatáról van szó.

Arany és gyémánt is van a legdrágább fagylaltban

A luxusfagyik gazdasági szempontból nem a tömeges eladásra épülnek, hanem az exkluzivitásra. Ilyen például a New York-i Serendipity 3 által kínált „Frozen Haute Chocolate”, amely Guinness-rekorderként több mint 25 ezer dollárba (9 millió forint) kerül. A desszertben ehető arany, ritka kakaófajták és egy gyémánttal díszített aranykanál is helyet kap, amit természetesen elvihet a vendég.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.