Többmilliós gombócok: így lesz a fagylaltból globális luxustermék
A fagylalt évszázadok óta a nyár egyik legegyszerűbb öröme – de néhány vállalkozás ezt a klasszikus desszertet is képes volt új szintre emelni – írta az Origo. Japántól Dubajon át New Yorkig bukkannak fel olyan éttermek és cukrászdák, amelyek nemcsak az ízekkel, hanem az árakkal is sokkolni tudják vendégeiket.

A világ legdrágább fagyiját például a tokiói Cellato étterem kínálja: a „Byakuya” névre keresztelt gombóc ára több mint 6000 dollár (több mint kétmillió forint). A recept szarvasgombát, parmezánt, japán szakéélesztőt és aranyport is tartalmaz, az élményt pedig külön sommelier vezeti.
A célközönség nem is annyira a gasztronómia szerelmesei, mint inkább
- a vagyonos élményvadászok
- és az online figyelemre építő influenszerek.
Egy-egy extravagáns fagylalt a közösségi médiában milliós elérést generálhat, ami visszahozhatja az árát – főleg, ha egy ismert márkanév vagy luxusétterem kínálatáról van szó.
Arany és gyémánt is van a legdrágább fagylaltban
A luxusfagyik gazdasági szempontból nem a tömeges eladásra épülnek, hanem az exkluzivitásra. Ilyen például a New York-i Serendipity 3 által kínált „Frozen Haute Chocolate”, amely Guinness-rekorderként több mint 25 ezer dollárba (9 millió forint) kerül. A desszertben ehető arany, ritka kakaófajták és egy gyémánttal díszített aranykanál is helyet kap, amit természetesen elvihet a vendég.
A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.