Ha helytállónak bizonyulnak a magyar kormány prognózisai, a hazai gazdaság növekedése 2024-ben éllovas lehet az Európai Unióban. Az idei évre egyértelműen növekedést valószínűsítenek a különféle elemzők és kormányzati szereplők, ám ennek mértékét máshová teszik. A kabinet természetesen kitette az asztalra a számait, és

Gdp,Word,Over,Candlestick,Chart,Forex,Background.
Magyarország éllovas lehet az idei GDP-növekedésben.
Fotó: Chayanin Wongpracha

a legfrissebb közlés szerint az idén 3,6–4 százalék lehet a GDP-plusz.

A 3,6 százalékos növekedést Varga Mihály pénzügyminiszter valószínűsíti, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter négyszázalékos bővülésre számít.

Ahogy írtuk, ahhoz, hogy ennek a tényleges súlyát is érzékelni lehessen, érdemes kitekintést tenni, milyen vállalások születtek Európában az egyes országokban a 2024-es gazdasági növekedésről.

Így néz ki egy Fülöp-szigeteki álláshirdetés, ahol női munkásokat toboroznak a magyar gyárakba

Ugyancsak megírtuk, hogy néz ki egy Fülöp-szigeteki álláshirdetés, a délkelet-ázsiai országban ugyanis a toborzóirodák egyre gyakrabban keresnek munkásokat Magyarországra. Ilyen iroda a Peridot International Resources privát munkaerő-közvetítő ügynökség is, amely 2001-es megalakulása óta filippínó szakembereket, munkásokat küldött már olyan országokba, mint az Egyesült Államok, Guam, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Malajzia, Hongkong, Katar, Dubaj, Szaúd-Arábia, Bahrein, Omán, Lengyelország, Spanyolország, Kanada és Magyarország.

A cég közösségi oldalán az utóbbi időben jól láthatóan elszaporodtak a magyarországi álláshirdetések.

A munkavállalási feltételek érettségi, minimum 160 centi magasság; szakmai tapasztalat, különösen az autóipar területén; jó kommunikációs képesség.

orosz-ukrán háború légiriadó rakéta támadás
Egyik oldalról fogy az amerikai támogatás, a másik oldalról pedig az orosz lakosság pedig elégedetlen.
Fotó: Genya Savilov / AFP

Fordulóponton az orosz-ukrán háború

Az idei év elejével valódi fordulóponthoz érkezett az orosz–ukrán háború: az amerikai anyagi támogatás bizonyosságának megingásával és az EU-tól várt pénzek politikai okokból való beragadásával az ukránok hosszú távú esélyei nagyot romolhattak, ezt pedig az oroszok is érzékelték, miután a bizonytalanságot látva talán a háború eleje óta nem látott légicsapás-sorozatot mértek Ukrajnája – fejtette ki a CNN-en megjelent véleménycikkében Michael Bociurkiw, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakértő. Mint kiemelte, Oroszország Észak-Koreára és Iránra, míg Ukrajna a befagyasztott orosz vagyonokra támaszkodhat a közeljövőben, az amerikai, illetve EU-s anyagi támogatás megakadása és a Patriot rakéták fogyatkozása azonban egyre fájdalmasabban érinti az elcsigázott ukránokat.

Mindent elsöprő hadműveletet követel az orosz lakosság a hadseregtől

Eközben egyre nagyobb az elégedetlenség az orosz lakosságban a december 30-i ukrán támadás óta. Ezen a napon az ukránok rakétát lőttek ki az oroszországi Belgorod megyére, ezzel több mint két tucat civilt öltek meg és 100 másikat megsebesítettek. Az orosz nacionalisták azt követelik Putyintól, hogy a hadsereggel foglalja el Harkiv megyét, hogy többet ne támadhassák meg az ukránok Oroszország területét. 

Oroszország utolsó jelentősebb győzelme Ukrajnában Bahmut elfoglalása volt még 2023 májusában. Ezt a sikert is a Wagner-csoport tudta felmutatni egy több mint 10 hónapos ostromot követően.

Minden nyitott kérdés tisztázódott a Prémium Magyar Állampapírról

Pénteken publikálta a KSH a decemberi inflációs adatokat, a vártnál kedvezőbb, 5,5 százalék volt a fogyasztóiár-index éves változása 2022 decemberéhez képest. Ez az információ a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) tulajdonosainak is lényeges, hiszen a 2024-ben fizetendő éves kamatot az idei éves átlagos infláció alapján állapítja meg a kibocsátó. A kamat az inflációs adatból és a kamatprémiumból tevődik össze

A fentiek alapján a legnagyobb mennyiségben értékesített, tavaly november végéig forgalomban lévő 2033/I sorozatszámú PMÁP-tulajdonosok 17,9-18 százalékos éves kamattal kalkulálhatnak a befektetésük után. Ők január 20-án már megkapják az első kamatperiódus után járó (időarányos) 6,91 százalékos kamatot, majd a 2024. január 20.–2025. január 20. között részesülnek a fenti, 17,9-18 százalékos kamatban.