Olaf Scholz német kancellár pártja egyre nagyobb bajba kerül alig két hónappal az európai parlamenti választások előtt. 

Top-level meeting of the German economy01 March 2024, Bavaria, Munich: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) takes part in a press conference after the top-level meeting of German industry in Munich. Scholz and business representatives met as part of the International Crafts Fair (IHM). Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Az Insa intézet hetente végzett közvéleménykutatása szerint az elmúlt egy hétben a kormánykoalíció legnagyobb pártja, a szociáldemokrata SPD eg százalékpontot vesztett támogatottságából és 15 százalékon áll – írta a Welt.

Erősödőben van és Scholzéket már számottevően megelőzi a német politikai palettán radikálisan jobboldalinak számító AfD, 20 százalékkal, egy százalékpontot hozzátéve korábbi eredményéhez. A legtámogatottabb Angela Merkel egykori kancellár, Scholz elődje pártja, a CDU, 30 százalékkal.

A kormánykoalíció másik pártja, a Zöldek 13 százalékon állnak, a harmadik, a liberális FDP pedig szintén változatlanul 5 százalékon. A radikálisan balos Linke nem jutna a Bundestagba, ha most volna választás: a németeknek csak 3 százaléka szavazna rájuk. Bejutna ugyanakkor a 6 százalékos támogatású baloldali populista BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht).

A kutatást a Bild am Sonntag részére készítették, 1210 ember megkérdezésével, az eredmény hibahatára plusz/mínusz 2,9 százalékpont.

Német gazdasági katasztrófa – meredek lassulásra számítanak az elemzők

A vezető gazdasági intézetek 2024-es előrejelzése szerint Európa beteg emberének tovább romlik az állapota. Németország ugyanis valószínűleg már az első negyedév után technikai recesszióba fog süllyedni.