Csillebérc az államé

Gazdaság | Gazdaságpolitika

Érvénytelennek nyilvánította a csillebérci gyermektábor elajándékozásáról szóló 1989-es szerződést a Fővárosi Bíróság kihirdetett elsőfokú ítéletében, így az ingatlan az úttörőszövetségtől visszakerülhet a magyar államhoz.

A csillebérci gyermektábor ügyében, még az Orbán-kormány idején, 2000 nyarán nyújtott be felperesként keresetet a magyar állam nevében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), illetve az Ifjúsági és Sportminisztérium a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ)ellen.

A polgári perben azt kérték a bíróságtól, mondja ki a nagy értékű, mintegy félszáz hektáros XII. kerületi ingatlanról szóló, 15 évvel ezelőtt a KISZ, a Demisz, illetve Magyar Úttörők Szövetsége között létrejött ajándékozási szerződés érvénytelenségét, és döntsön a szerződéskötést megelőző állapot helyreállításáról.

A bírósági eljárás folyamán, már a 2002-es kormányváltást követően, Rácz Péter, az úttörőszövetség elnöke peren kívüli egyezséget kívánt kötni, ám a felperes ettől elzárkózott. 2002 szeptemberében Jánosi György, akkori sportminiszter úgy nyilatkozott: a tárca jogtiszta helyzetet akar.

A Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett nem jogerős ítéletében helyt adott a KVI keresetének.

Az ítélet szóbeli indoklása szerint a bíróságnak azt kellett vizsgálnia: érvényes, azaz a jogszabályoknak megfelelő volt-e az a szerződés, amelyben a KISZ a csillebérci gyermektábort a MÚSZ-nak ajándékozta 1989. június 27-én.

Az ingatlan átadásáról két szerződés is készült, az egyik a KISZ, a másik Demisz pecsétjével.

A bíróság úgy határozott, hogy a szerződés nem felel meg a törvényi előírásoknak – a két fél egybehangzó akarat-nyilvánításának -, mert a KISZ az adásvételkor már jogilag nem létezett, így nem is tehetett érvényes jognyilatkozatot.

A KISZ ugyanis 1989 április 22-23-i ülésén kimondta megszűnését, egyúttal a Demisz megalakulását. A szervezet a meglévő vagyona felett rendelkezhetett volna, de ezt nem tette meg megszűnése kimondásakor.

A bíróság szerint a KISZ megszűnéséről szóló határozatot senki nem támadta meg, így a szervezet megszűnt, amint ez a határozat hatályosult. Utódszervezetéről pedig nem dönthetett áprilisi kongresszusán a szervezet.

A területnek a magyar állam volt a tulajdonosa, KISZ csak kezelője volt az úttörőtábornak. A bíróság rendelkezett az eredeti állapot helyreállításáról, így az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedése után megkeresi a földhivatalt, hogy törölje az úttörőszövetség tulajdonjogát.

Az ISM, mint másodrendű felperes a terület birtokba adását kérte, ezt azonban a bíróság hétfői határozatában elutasította.

Rácz Péter, az úttörőszövetség elnöke a döntésről elmondta: megvárják az ítélet és az indoklás írásba foglalását, mert a szóbeli indoklás nem tért ki néhány fontos kérdésre. Szavai szerint valószínűleg megfellebbezik a döntést.(MTI)

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások.

Pénzcsap nyílik a közlekedési ágazatban

A közösségi közlekedést lebonyolító cégeknek jövőre mintegy százmilliárd forinttal, a korábbi ötödével jut nagyobb támogatás.

Közel ötmilliárd forint támogatást nyertek Pest megyei vállalkozások

A támogatás összege cégenként a 300 millió forintot is elérheti.
Világgazdaság Piactér