Közel másfél évtizede díjazzák a legkiemelkedőbb harminc év alatti fiatal tehetségeket a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájában. A szakmai zsűri döntése nyomán az MVM Zrt. minden évben a tíz legjobbat részesíti támogatásban. 

Idén Balázs-Piri Soma zongoraművész, Bene Róza csembalóművész, Devich Benedek nagybőgőművész, Dobos Dániel zeneszerző, Egri János Jr. jazz-zongoraművész, jazz-ének előadóművész, Kökény Eszter hegedűművész, Magyar Valentin zongoraművész, Oláh Kálmán jazz-szaxofonművész, Seidl Dénes trombitaművész és Szeleczki Artúr Norbert operaénekes vehette át a fejenként kétmillió forint támogatással járó Junior Prima Díjat.

Fotó: Kondella Misi Photography

Nagy örömmel tölt el minket, egyben óriási büszkeség, hogy az MVM Zrt. az elmúlt közel másfél évtizedben 140 kiemelkedő, fiatal zenei tehetség munkáját ismerhette el. A díj különleges jelentőségét mutatja, hogy a díjazott ifjú művészek nemcsak itthon, hanem a zenei élet nemzetközi színpadain is hatalmas sikereket érnek el. Mindez egybeesik az MVM hosszú távú céljaival, amely a jövő generációi mellett a kultúra támogatását is fókuszba helyezi

– mondta Jákó Eszter, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója.

Fotó: Kondella Misi Photography

A Junior Prima Díj zsűrijének tagjai minden évben a magyar zeneművészet szaktekintélyei közül kerülnek ki. A testület elnöke idén is Dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A grémium tagjai továbbá Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, professor emerita; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének vezetője; Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékének vezetője; Fülei Balázs Liszt-, Junior Prima- és Artisjus-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanszékének vezetője; Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz zongora és jazz zeneszerzés tanára; Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és zeneszerző, a Nemzet Művésze, Érdemes Művész; Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, Junior Prima-díjas, Érdemes Művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense; Boldoczki Gábor Liszt-, Bartók-Pásztory- és Junior Prima-díjas trombitaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára; Szentpáli Roland többszörös nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa; Fazekas Gergely zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi docense; valamint Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező.

Fotó: Kondella Misi Photography

A Junior Prima Díj az egyik legnagyobb presztízsű elismerés a hazai zeneművészetben. A díjat kapott művészek fiatal koruk ellenére már most nagyon sokat bizonyítottak. Eddigi eredményeik előrevetítik, hogy a jövőben valóban képesek lesznek átvenni a stafétabotot, azaz a komolyzenei élet élvonalába kerülhetnek. Ahogy számos, egykori Junior Prima díjban részesült művész példája bizonyítja már ezt

– mondta Dr. Vigh Andrea.