Ukrajna azt kockáztatja, hogy saját magát teszi tönkre a minszki megállapodások szabotálásával — jelentette ki hétfőn New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának amerikai kérésre összehívott ülésén Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete.

Ez a válság kizárólag ukrán belügy, Oroszországnak semmi köze hozzá — szögezte le Nyebenzja az ukrán helyzetnek szentelt BT-ülésen és hangsúlyozta, hogy a válságot a minszki megállapodások által előírt, a kelet-ukrajnai szakadár területekkel folytatandó közvetlen párbeszéd útján lehet megoldani.

Nyebenzja azzal vádolta meg Washingtont, hogy hisztériakeltésre törekszik és alaptalan vádakkal akarja megtéveszteni a nemzetközi közösséget. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete leszögezte, hogy 

az ukrán határ közelében felvonultatott több mint százezer orosz katona a nemzetközi biztonságot fenyegeti és ez indokolta az ENSZ-ben a nyilvános vitát.

Az ENSZ BT-ülés előtt Joe Biden amerikai elnök közleményében ismételten figyelmeztette Moszkvát, hogy gyors és komoly következményekkel számolhat, ha a diplomáciától elfordulva megtámadja Ukrajnát.