A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) keddi állásfoglalása szerint elfogadhatatlan, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) rendőrségi feljelentést tett egyes favipiravirral kapcsolatos, tudósokat is megszólaltató sajtóhírek miatt.

Az akadémikusok megállapították, hogy a tudomány természetéből fakad a kételkedés, a vita, aminek nem szabad gátat szabni, ugyanakkor megfelelő helyet és keretet szükséges neki biztosítani. Ezért is keltett aggodalmat, hogy az OGYÉI egyes favipiravirral kapcsolatos, tudósokat is megszólaltató sajtóhírek miatt rendőrségi feljelentést tett. A feljelentés ellentétes az Akadémia alapelveivel, és ezért elfogadhatatlan a számára

olvasható az eljuttatott állásfoglalásban.

A dokumentumban kitérnek arra, hogy bár több tudományosan ellenőrzött közlemény szerint a korai favipiravirkezelés csökkentette a fertőzöttekben a vírusterhelést, így gyorsította a gyógyulásukat, 2021 végére több tanulmány jelent meg, amely szerint nagyobb számú betegen végzett vizsgálatokban a favipiravirkezelés nem bizonyult kellően hatékonynak.

Bár az OGYÉI feljelentésének pontos tartalma nem ismert, amennyiben a rémhírterjesztést a gyógyszerhatóság a sajtóban megnyilatkozó tudósok esetében felrója, fellépése - az ez idáig megjelent cikkek tartalma alapján - megalapozatlan és elfogadhatatlan - szögezik le az állásfoglalásban.