Környezetvédelmi riasztást rendeltek el Kolumbia fővárosában az Amazonas vidékén égő erdőtüzek okozta füst miatt – közölte vasárnap Claudia López Hernández, Bogotá polgármestere a Twitteren.

A lángoló erdőség füstjét a szél egészen a 350 kilométerre északnyugatra lévő fővárosig hordta. 

A légminőséget figyelő állomások túlnyomó többsége 48 órája magas légszennyezettségi szintet mutatott.  A polgármester felszólította a főváros mintegy nyolcmillió lakóját, hogy a napokban lehetőleg kerüljék a szabadtéri fizikai tevékenységet.

A hatóságok szerint az erdőtüzeket olyan lázadó fegyveres csoportok okozhatták, amelyek nem tartják tiszteletben a bogotái kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet közti 2016-os békemegállapodást.

Fotó: HO / MINISTRY OF EUROPE AND FOREING AFFAIRS / AFP

Diego Molano Aponte védelmi tárcavezető szerint a felkelők az erdőség felperzselésével akartak megtisztítani területeket illegális mezőgazdasági, pontosabban jószágtartási célokra. A minisztérium egyben közzétette a feltételezett gyújtogatók listáját, amelyen tizenhét név szerepelt.

Heydeer Palacio, a délkeleti Guaviare megye kormányzója szerint mintegy tízezer hektár vált a lángok martalékává.

Az erdőtüzek az UNESCO világörökségi listáján szereplő Serrania del Chiribiquete természetvédelmi parkot is érintették. Az utóbbi években hatalmas méreteket öltött az erdőirtás az Amazonas vidékének Kolumbiához tartozó részén. Mindemellett 2022 januárja volt az utóbbi évtized legmelegebb hónapja a régióban.