Őrizetbe vették Mark Bernsteint, a Wikipédia egyik szerkesztőjét Fehérorszországban – írja a Zerkalo című fehérorosz lap. A letartóztatásra azt követően került sor, hogy Bernstein személyes adatait megosztották a Fehéroroszországi Szervezett Bűnözés és Korrupció Elleni Főigazgatóság (GUBOPiK) nyilvános Telegram-csatornáján. Bernstein az orosz Wikipédia legjobb szerkesztőinek egyike.

A The Verge meg tudta erősíteni, hogy Bernstein adatait – beleértve a Wikipédia azonosítóját és a munkahelyét – a GUBOPik Telegram-csatornáján osztották meg. 

A Zerkalo arról is beszámol, hogy 

Bersteint azzal vádolják, hogy hamis, oroszellenes információk terjesztett és utószerkesztette az orosz-ukrán háborúról szóló Wikipédia szócikkeket.

Jelenleg határozatlan időre blokkolták a szerkesztő fiókját, azonban a Telegram-csatornákon közzétett információk egyikéből sem derül ki egyértelműen, hogy pontosan mivel vádolják hivatalosan a szerkesztőt. Bernstein Wikimédia felhasználói fiókjának tevékenységi naplójában látható, hogy több mint 200 ezerszer szerkesztette az orosz Wikipédia-szócikkeket. 

A Telegram orosz Wikipédia-csatornán a fehérorosz és oroszországi felhasználóknak is azt tanácsolták, hogy rejtsék el személyes adataikat, és csak más fiókokat használjanak a háborúról szóló cikkek szerkesztésére.

Múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, miszerint akár 15 éves börtönbüntetés is várhat az 'álhíreket' terjesztőkre. A Roszkomnadzor orosz kommunikációs ügynökség a Wikipédia blokkolásával is fenyegetőzött az orosz-ukrán háborúról szóló orosz nyelvű oldal miatt, a Wikimédia Foundation akkor közleményben biztosította az orosz Wikipédia-szerkesztők támogatását.