Közzétette március 15-16-i ülésének jegyzőkönyvét a Fed. Eszerint a jegybankárok a múlt hónapban erősen fontolóra vették a kamatlábak fél százalékos emelését, s közel álltak a megállapodáshoz, hogy megkezdjék a 9 ezer milliárd dolláros kötvényállomány leépítését, az inflációs nyomás enyhítése érdekében.

A Fed tisztviselők a múlt hónapban jóváhagyták az első kamatemelést több mint három év után, s negyed százalékkal emelték a referenciakamatot. 

A jegyzőkönyvből most kiderült, hogy sok tisztviselő inkább egy nagyobb, félszázalékos kamatemelést szeretett volna ezen a találkozón. Végül, mégis úgy döntöttek, hogy "az Ukrajna oroszországi inváziójával kapcsolatban megnövekedett rövid távú bizonytalanság fényében" elegendő a kisebb kamatemelés. 

Fotó: Shutterstock

A jegyzőkönyből kitűnik, hogy a jegybankárok a korábban vártnál sokkal gyorsabban építenék le az eszközállományt. Konszenzusra jutottak abban, hogy megkezdik a központi banki mérleg havi 95 milliárd dollárral történő csökkentését. Valószínűleg már május elején.