Az orosz deviza 5,8 százalékkal erősödött csütörtökön a moszkvai tőzsdén az újabb nyugati szankciók dacára, a dollárért délután már csak 75,3 rubelt kellett adni, miután rövid időre elérte a 74,26-os szintet is; február 11. óta nem járt ilyen magasságban a kelet-európai fizetőeszköz.

"Bár a rubel technikai szempontból túlfűtöttnek tűnik, rövidtávon folytatódhat az izmosodása" - idézi a Reuters a Promszvijazbank elemzőit.

Az orosz valuta mozgása egyébként meglehetősen volatilis volt, és a kereskedési volumenek továbbra is kicsik voltak a háború előtti kontraktusokhoz mérten. A rubel árfolyamát az utóbbi időben az exportorientált vállalatok dollár- és euróbevételeinek kötelező átváltása mozgatja, míg a devizakeresletet a központi bank által bevezetett tőkekontroll korlátozza.

Fotó: Shutterstock


Az euróval szemben a rubel szintén több mint 5 százalékkal, a 82,29-es szintre jött fel, miután tavaly október óta legerősebb szintjén, 80,84 alatt is megfordult.

A bankközi piacon viszont gyengült a rubel, és a dollár kurzusa 80 rubel körül ingadozott, miközben a bankok 89,4 rubelért kínálták az eurót, és 83,94 rubelért vették.

Oroszország egyelőre elhárította a közelgő fizetésképtelenség rémét, mivel a dollárkötvény-tulajdonosoknak rubelben fizetett, és vállalta, hogy kötelezettségének mindaddig ilyen módon tesz eleget, amíg devizatartalékát a szankciók blokkolják.

A tőzsdén a rubelalapú MOEX-index 0,8 százalékkal, 2632 pontra emelkedett, míg a dollárban denominált RTS index 5,2 százalékkal, 1089 pontra lőtt ki, utóbbi február 22. óta a legmagasabb érték.