A Rába Holding I. negyedéves IFRS szerinti konszolidált üzemi eredménye várhatóan negatív lesz, csoportszinten csaknem 500 millió forintos veszteségről jelenthet a cég május 18-án – figyelmeztetett szerdán a menedzsment.

Fotó: Jonathan Kitchen / Getty Images

A negatív üzemi eredmény fő oka az energiaintenzív tevékenységet végző Rába Futómű Kft. által elszenvedett jelentős veszteség, amely a szokásos üzletmenet, árbevételi szint és teljesítmény ellenére következett be az energia árak drasztikus emelkedése következtében. Az előző üzleti évben tapasztalt energiaár-robbanást követően az orosz-ukrán háborús helyzet sajnálatosan konzerválta a magas árakat – tette hozzá a holding vezetése.

A negatív hatások kiküszöbölése, megelőzése és az eredményesség megőrzése érdekében a társaság gyártási tevékenysége rugalmasságának növelésével és szigorú költséggazdálkodással reagált, és jelenleg is a gyártási folyamatok, valamint a technológia hatékonyságjavításán dolgozik.

Az elmúlt évtized átlagos árszintjéhez képest négyszeres-ötszörös energiaárak vevők felé történő áthárítása a többi járműipari szereplőhöz hasonlóan nagy kihívás elé állítja a Rábát is. Kiemelt cél azonban, hogy a működés stabilitásának megőrzése érdekében a csoport folytassa az értékesítési árak már korábban megkezdett emelését.