Május 6-án, péntek éjfélig lehet jelentkezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által harmadik alkalommal meghirdetett Újratervezés program elnevezésű államilag támogatott informatikai képzésre. A programban az idén is maximum 10 ezer fő vehet részt, közülük több mint 3000-en már be is adták a jelentkezésüket. A négyhetes tanfolyam célja a résztvevők munkaerőpiaci versenyképességének növelése digitális készségeik fejlesztése révén.

A május 9-én induló négyhetes magyar nyelvű képzés lehetőséget nyújt arra, hogy a jelentkezők felmérjék, mennyire áll közel hozzájuk az IT világa, és megismerjék többek között a Windows operációs rendszer működését, valamint elsajátítsák a HTML, a CSS és a Javascript alapjait, amelyekkel a későbbiekben weboldalakat is készíthetnek.

startup business people group working everyday job  at modern office
Fotó: Shutterstock

A munka mellett vagy akár hétvégén is elvégezhető online kurzusra számítógép- és internet-hozzáféréssel, valamint legalább alapszintű angolnyelv-tudással rendelkező, 18 év felettiek jelentkezhetnek, legkésőbb május 6-án éjfélig. A távoktatásos program elvégzésére a regisztrációt követően négy hét áll rendelkezésre, és naponta 2–6 óra elfoglaltsággal jár.

A karrierváltás kapuja

Az alapképzést legjobb eredménnyel teljesítők közül több mint 300 támogatott kezdheti meg idén nyáron az Újratervezés program második, közel 5 hónapig tartó Struktúraváltó szakaszát. Ennek keretében a résztvevők a piacképes tudás mellett államilag elismert szakképesítést is szerezhetnek frontend- vagy java backend-fejlesztőként, szoftvertesztelőként vagy rendszer-üzemeltetőként.

Az ITM által 2020-ban és 2021-ben elindított Újratervezés programok Struktúraváltó szakaszában összesen 1644 támogatott vett részt, akiknek több mint 90 százaléka szerzett szakképesítést. 

A képzések résztvevőinek 24,7 százaléka nő, 64,8 százalékuk pedig a fővároson kívülről csatlakozott be a programba. Átlagéletkoruk 38 év, tehát a résztvevők elsősorban karrierváltók voltak. Szakmai előéletük igen vegyes képet mutat: a sikeres vizsgázók között van korábban jogászként, futárként, tanárként, agrármérnökként, tolmácsként, borászként, gyógypedagógusként, színészként, festőművészként, nyomozóként vagy táncoktatóként dolgozó is.