Hírek

Kanada több mint tízmillió dózis lejárt Astra Zeneca-vakcinától szabadul meg

Kanada sem otthon, sem külföldön nem talált gazdát az oltóanyagoknak.

Kanadának 13,6 millió adag lejárt Astra Zeneca-vakcinát kell kidobnia, mert sem otthon, sem külföldön nem talált nekik gazdát. Kanada 2020-ban szerződött az Astra Zenecával 20 millió adag vakcinára. Ebből 2,3 millió kanadai kapott legalább egy adagot, a legtöbbjük 2021 márciusa és júniusa között.

Mivel azonban 2021 tavaszán az Astra Zeneca vakcinájánál ritka, de potenciálisan halálos kimenetelű vérrögképződéssel kapcsolatos aggodalmak merültek fel, Kanadában ezután inkább a Pfizer–BioNTech és Moderna mRNS-vakcináit használták a lakosság oltására. 

close up of the használt used vakcina oltás vaccine needles injekciós tűk fecskendők in the szemét sharp bin.
Fotó: Shutterstock

Kanada egy évvel ezelőtt még arra tett ígéretet, hogy a beszerzett készlet fennmaradó részét, mintegy 17,7 millió adagot eladományoz.

Kedden azonban a kanadai egészségügyi illetékesek közölték, hogy minden erőfeszítésük ellenére 13,6 millió adag szavatossága közben lejárt, és ezért ki kell dobni. A közleményük az oltóanyag iránti korlátozott kereslettel és a fogadó országok elosztási problémáival magyarázta a történteket. Kanada összesen 8,9 millió adag Astra Zeneca-féle vakcinát adományozott el. 

A kanadaiak mintegy 85 százaléka tekinthető teljesen beoltottnak. 

 

 

vakcina Kanada oltóanyag astrazeneca
Kapcsolódó cikkek