A katari labdarúgó-világbajnokság szervezői csütörtökön 1300 busszal szimulálták a várható csúcsforgalmat, hogy felkészüljenek a logisztikai kihívásokra.

Ez volt a legnagyobb ilyen jellegű tesztüzem, amely nagy sporteseményhez köthető.

A szervezők a körülbelül 75 kilométeren belül található nyolc katari stadion közötti közlekedés feltételeit vizsgálták meg a legforgalmasabb napra fókuszálva, amikor 300 ezer drukker utazását kell megoldani. Ennek érdekében a nyári kánikulában több mint ezer busz rótta az utakat szinte üresen, és járt folyamatosan a stadionok, a tömegközlekedési csomópontok, valamint a tervezett alkalmi megállók között. A napközbeni próbát esti gyakorlat követte, amikor a mérkőzés utáni helyzetre készültek.

This picture taken on August 18, 2022 shows a view of some of the 1300 buses operated by Mowasalat Qatar -- the official land transport provider in the gulf emirate -- during a test run in Doha amidst preparations ahead of the Qatar 2022 FIFA World Cup. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP)
A 2022. augusztus 18-án készült képen az 1300 busz közül néhányat láthatunk egy próbaút során Dohában, a 2022-es katari FIFA-világbajnokság előkészületei közepette.  Fotó: Karim Jaafar / AFP

Ahmad Al-Obaidli, a katari busz- és taxiszolgáltatókat tömörítő Mowasalat vezetője elmondta, hogy cégük háromezer buszt vásárolt, így több mint négyezret üzemeltetnek majd a november 20-tól december 18-ig tartó vb alatt. Hozzátette, hogy erre a hónapra megduplázzák a sofőrök létszámát, amely így – főként ázsiai és afrikai alkalmazottakkal – eléri majd a 14 ezer főt.

A vb után a buszokat a katari közösségi közlekedés szolgálatába bocsátják, amely így a világ első országaként teljesen elektromos tömegközlekedést mondhat majd magáénak.
A katari az első vb, amelyet egy arab ország rendez, és szintén ez az első alkalom, amikor az év folyamán ilyen későn kerül sor a világbajnokságra, mégpedig azért, mert egyébként nehezen viselnék a játékosok és a nézők a hőséget. 

Nagy érdeklődés várható az európaiak részéről. Ha a vb-n szereplő játékosok piaci értékét vesszük alapul, a Statista szerint euróban számolva a részt vevő csapatok értékének a kétharmadát teszi ki az európaiaké.