A katari világbajnokság szervezői nem teljesítik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett ígéreteiket – írja a Guardian

A szervezők korábban azt állították, hogy a 2022-es világbajnokság lesz az első karbonsemleges labdarúgó-világbajnokság, mely azt jelenti, hogy korlátoznák, és kompenzálnák a szén-dioxid-kibocsátást. Az Európai Unióval szorosan együttműködő nonprofit szervezet, a Carbon Market Watch (CMW) állítása szerint azonban az előre kalkulált károsanyag-kibocsátási adatokat jelentősen eltorzíthatták. A meglévő bizonyítékok arra utalnak, hogy a katari világbajnokság károsanyag-kibocsátása lényegesen magasabb lesz, mint amire a szervezők eredetileg számítottak, és a kibocsátások ellensúlyozására vásárolt karbonkreditek valószínűleg nem lesznek kellően pozitív hatással az éghajlatra – mondta Gilles Dufrasne, a CMW munkatársa és egyben az elemzés szerzője.

Az  új stadionok által okozott szén-dioxid-kibocsátás akár nyolcszor nagyobb is lehet, mint a katari elemzésben szereplő adatok

 – áll CMW jelentésében. Hozzátették, hogy a házigazdák olyan számítást végezhettek, amely a stadionok szén-dioxid-kibocsátását a stadion teljes élettartamára vetítették le, amit a jelentés igencsak aggályosnak tart.

DOHA, QATAR - DECEMBER 6: A view of the Golden Thumb Satatue in the streets of Souq Waqif, a marketplace in Doha, capital and most populous city of Qatar on December 6, 2021. Doha is set to host the 2022 FIFA World Cup. Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency (Photo by Emrah Yorulmaz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Katar fővárosa, Doha lesz a 2022-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája. 
Fotó: Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency via AFP

A jelentés megkérdőjelezi azt a szén-dioxid-kreditrendszert is, amelyet Katar a rendezvény végén fennmaradó kibocsátások ellentételezésére alkalmazna. A Globális Szén-dioxid Tanács (GCC) néven ismert új formátumot eredetileg a katari hatóságok engedélyezték, és a többi kreditrendszertől eltérő kritériumokkal rendelkezik: világszerte mindössze két másik projekt esetében alkalmazzák, amely eddig 130 ezer kreditet értékesített, a világbajnokságra pedig várhatóan legalább 1,8 millió kreditet adnak el. 

A világbajnokság lebonyolításáért felelős szóvivő szerint az ország szén-dioxid-semleges világbajnokság iránti elkötelezettsége inkább elismerést érdemel, mint kritikát, és a CMW kritikáját spekulatívnak és pontatlannak nevezte. A GCC kreditrendszerét több szerv, köztük az ENSZ egyik ügynöksége, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) is jóváhagyta.

A Fifa kifogásolta a CMW elemzését, miszerint nem helyénvaló a stadionok kibocsátását csak a világbajnokságon való használatra levetítve kiszámítani, és a stadionok tornát követő használatára vonatkozóan "részletesen kidolgozott tervek és üzleti modellek" vannak érvényben.

A Fifa szóvivője szerint a szervezők ígéretet tettek az idei világbajnokság ideje alatti üvegházhatású gázkibocsátás kompenzálására, emellett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokat részesítik előnyben. Hozzátették azt is, hogy a Fifa egyetlen ponton sem vezette félre az érdekelt feleket, ahogy azt a jelentés állítja.

"A Fifa teljes mértékben tisztában van azzal, hogy egy ekkora volumenű rendezvény milyen kockázatokat jelent a gazdaságra, a környezetre, valamint a lakosságra nézve, ezért igyekeznek minden felmerülő lehetőséget kihasználni a negatív hatások mérséklésére és a torna pozitív hatásainak maximalizálására" – áll a Fifa közleményében.
 

Korrupciógyanús pályázat, nem megfelelő biztonsági körülmények jellemezték a katari-vb előkészületét

A Katarban megrendezésre kerülő világbajnokságot korábban számos kritika érte: már a pályázat elnyerésének körülményei is korrupciógyanúra adtak okot. A pályázat 2010-ben való elnyerését követően nem sokkal lepleződött le a "Qatargate", amelyben felmerült a megvesztegetés gyanúja, olyannyira, hogy magát a Fifa akkori elnökét, Michel Platinit is letartóztatták. Állítólag Katar egykori vezető futballvezetője, Mohamed bin Hamman 30 FIFA-tagot fizetett le a pályázat biztosítása érdekében.

A Latin American Post értesülései szerint Katart valójában felkészületlen érte az esemény megrendezése, hatalmas építkezésekbe kezdtek, miközben a szigorú határidőket is tartaniuk kellett. Az Emírségnek rengeteg munkavállalóra volt szüksége a stadionok, szállodák, repülőterek és felhőkarcolók megépítésére, a munkavállalóknak azonban számos nehézséggel kellett szembesülniük: az alacsony bérek és a nagy hőhullámok mellett többen életüket vesztették az építkezéseken, amelyet a nem megfelelő biztonsági körülmények idéztek elő. A The Guardian szerint 6500 indiai, nepáli, bangladesi, Srí Lanka-i és pakisztáni munkás vesztette életét azóta, hogy az ország megválasztották az esemény házigazdájának, valós számuk azonban sokkal magasabb lehet. A legtöbb esetben zuhanás, fulladás és egyéb nem meghatározott okok miatt következtek be a halálesetek. Összehasonlításképpen, a brazíliai világbajnokságot megelőző stadionépítés idején körülbelül 10 megerősített halálesetet regisztráltak.

Súlyos adósságcsapdába kerülhetnek a katari labdarúgó-világbajnokság vendégmunkásai

Katart számos alkalommal bírálták a külföldi munkavállalókkal való bánásmódja miatt.