Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a két új paksi atomblokk létesítési engedélyét. A projekt indítása óta ez a legfontosabb engedély, a következő majd a működési engedély lesz az 5. és a 6. blokk felépítése után. A munka fizikai része nem most kezdődik, hiszen a kisegítőépületek és -létesítmények telepítése mellett zajlik a Paksi Atomerőmű szomszédságában lévő terület közművesítése, sőt a blokkok betonozásához szükséges támfal kialakítása is.

Paks 2018.02.03. MVM Paksi atomerőmű
Fotó: Földi D. Attila

A két új nukleáris blokk mindegyike 1200 megawatt teljesítményű lesz, a kivitelező az orosz Roszatom leányvállalata, a projektet pedig a Paks II. Zrt. vezeti.

A beruházásra alaphelyzetben azért van szükség, mert pótolni kell az atomerőmű ma működő egységeit a későbbiekben esedékes leszerelésük után, de helyettesíteni kell más erőművek szintén leállítandó, elöregedett egységeit is, továbbá készülni kell az ország várhatóan növekvő energiaigényére. Az atomerőművek működésével nem kerül környezetetkárosító anyag a szabadba, e létesítmények üzemeltetése segít az ország klímaterveinek megvalósításában.