Ukrajnába utazik a héten António Guterres, az ENSZ főtitkára – közölte kedden szóvivője, Stéphane Dujarric.

Tájékoztatása szerint a főtitkár augusztus 18-án látogat a nyugat-ukrajnai Lviv városába, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egy háromoldalú találkozón vesz részt. Mint mondta, négyszemközti megbeszélést is fog tartani az ukrán államfővel.

Pénteken Guterres a fekete-tengeri Odessza kikötőjébe utazik tovább. Odessza egyike annak a három kikötőnek, amelyeket a török közvetítéssel létrejött orosz–ukrán megállapodás értelmében kijelöltek az ukrán gabonaexport újraindítására – emlékeztetett Dujarric.

Eddig összesen 450 ezer tonna mezőgazdasági termény hagyta el a fekete-tengeri kikötőket, Kijev havi 3 millió tonnára szeretné felfuttatni az exportot. 

Fotó: Sergei Supinsky / AFP

A megbeszélések egyik fő napirendi pontja a terményexport újraindítását célzó megállapodások végrehajtása lesz, de megvitatják a zaporizzsjai atomerőmű és az olenivkai börtönre mért rakétacsapás miatt kialakult helyzetet is

– mondta a szóvivő. Dujarric hozzátette, hogy mielőtt visszatérne New Yorkba, Guterres Isztambulba is ellátogat, ahol megtekinti az ukrán gabonaszállítmányok ellenőrzését szolgáló koordinációs központot. Újságírói kérdésre felelve Dujarric közölte: moszkvai látogatást Guterres egyelőre nem tervez.