A schengeni határokon belüli mozgás korlátozása csak az utolsó megoldás lehet, a schengeni (külső) határokat hatékonyan kell védeni – jelentette ki Zuzana Caputová szlovák államfő Pozsonyban azon a sajtótájékoztatón, amelyet a hivatalos látogatásra érkezett magyar államfővel, Novák Katalinnal közösen tartottak pénteken. A két államfő első hivatalos pozsonyi találkozóján a kétoldalú kapcsolatok, az illegális migráció, az ukrajnai háború, az Európát sújtó energetikai válság, valamint a Szlovákiában élő magyarságot érintő kérdések kerültek terítékre.

A szlovák államfő elmondta: szó volt arról, hogy milyen formában tud a két ország együttműködni az illegális migráció kérdésével összefüggésben, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt napokban a migrációra hivatkozva több ország is ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést szlovákiai határán.

„Teljesen egyetértünk abban, hogy a schengeni határokon belüli mozgás korlátozása csak az utolsó megoldás” – szögezte le egy újságírói kérdésre válaszolva Zuzana Caputová. 

Ebből következik, hogy a schengeni határok rendes, hatékony védelmére van szükség, amire az olyan rendelkezésre álló európai eszközöket kell használni, mint a Frontex.

A szlovák államfő az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt mondta: a háború összefüggésében Szlovákiának és Magyarországnak közös kihívásokkal is szembe kell néznie. Hangsúlyozta: a magyar államfővel folytatott tárgyaláson egyetértettek a leginkább lényeges kérdésekben, abban, hogy Oroszország az agresszor és abban is, hogy a háború mielőbbi befejezését szeretnék.