Hétfőn 0-tól 24 óráig az osztrák vasúttársaság (ÖBB) teljes hálózatán munkabeszüntetés miatt felfüggesztik a vonatközlekedést – közölte vasárnap a cég. Már vasárnap este is lehet forgalmi változásokra számítani Ausztriában, illetve az onnan közlekedő EuroNight vonatoknál is.

Fotó: PG / MÁV

A mintegy 50 000 vasutast képviselő szakszervezet 400 eurós általános béremelést követelt, ami a munkavállalók képviselői szerint átlagosan mintegy 12 százalékos emelést jelentene. A Kereskedelmi Kamara, amely a munkaadói oldalon vezeti a tárgyalásokat, nemrégiben 8,4 százalékos béremelési ajánlatát. Ausztriában az októberben tizenegy százalék volt éves szinten.

Az utazók feltétlenül tájékozódjanak az ÖBB és a MÁV utastájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál – írja a MÁV.

Az ÖBB szolgáltatási területén ugyanis a vonatközlekedés teljesen szünetelni fog hétfőn egész nap, a cég pótlóbuszokat sem szervez.

A MÁV-START magyar–osztrák viszonylatú és azon túlmenő nemzetközi vonatai az eredeti menetrendjük szerint, de csak Hegyeshalom, illetve Szentgotthárd határállomásokig közlekednek és onnan indulnak vissza Budapestre.

A Hegyeshalom állomáson át közlekedő bécsi elővárosi vonatok osztrák területen nem közlekednek, az EuRegio vonatok ezért csak Győr és Hegyeshalom között járnak. A Hegyeshalomból induló bécsi elővárosi vonatok is a teljes útvonalukon kimaradnak a menetrendből.

Minderre tekintettel az alábbi változásokra kell számítani.

 

Budapest–Bécs nappali vonatok:

 

Hétfőn Budapest és Bécs között az összes távolsági (Railjet Xpress és EuroCity) vonat csak Hegyeshalomig közlekedik.

A Záhony és Bécs közötti Hortobágy EuroCity (EC 140), illetve a Bukarest–Bécs közötti Dacia nemzetközi gyorsvonatokkal (12346, 12347) a Keleti pályaudvaron keresztül tranzitban utazóknak másik vonatra kell átszállniuk a Keletiben.

Vasárnap és hétfőn a 462-es számú Kálmán Imre EuroNight csak Hegyeshalomig közlekedik, hétfőn és kedden a 463-as számú csak Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.

 

Budapest–Graz nappali vonatok:


A vasárnapi, Budapestről 16.15-kor – Szombathelyen, Szentgotthárdon, Grazon át – Ljubljanába induló Dráva InterCity (IC 310) még közlekedni fog a teljes útvonalán. Hétfőn már csak a szlovén–osztrák határig közlekedik a Ljubljanából induló IC311-es számú Dráva InterCity.

Vasárnap a Keleti pályaudvarról Grazba 8.15-kor induló Mura InterCity (IC 312) csak Szentgotthárdig közlekedik, 16.06-kor onnan indul Budapestre az IC313-as Mura InterCity.

 

Éjszakai vonatok:

 

A sztrájk érinti a Budapest és München, valamint Budapest és Zürich között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonatot is:

Budapestről az EN462-es vonat vasárnap és hétfő este csak Hegyeshalomig közlekedik, éjszakai kocsikat nem továbbít.

Ellenkező irányban az éjszakai kocsik Münchenből és Zürichből nem indulnak el.

Hétfőn és kedden reggel az EN463-as vonat Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.

 

Lemondás az utazásról:

 

A hétfői Ausztriába, illetve Ausztrián át irányuló utazásra, valamint visszaútra szóló menetjegyek díjmentesen visszaválhatók, vagy idén december 5-ig a jegyen feltüntetett viszonylatban felhasználhatók. A nappali időszakban közlekedő, helybiztosítást is magában foglaló jegyek esetén, – az utas kérésére – a MÁV-START új helybiztosítást ad ki.

Az éjszakai vonatra szóló jegyek árát a vasútvállalat teljes egészében visszatéríti. Új jegy vásárlása esetén csak a még elérhető ajánlatokat tudja biztosítani.

Amennyiben csak drágább jegy kiadása lehetséges az utas részére, akkor a két jegy ára közötti különbözetre méltányossági kérelmet nyújthat be az ügyfélszolgálathoz.

A menetjegy visszaváltást, vagy más időpontra érvényesítést a nemzetközi jegypénztárakban, az elektronikusan vásárolt jegyek esetében az [email protected] címen intézhetik az utasok.

 

Tájékozódási lehetőségek:

 

Az utasok mindenképpen tájékozódjanak az osztrák vasút (ÖBB) honlapján is, amely itt érhető el: https://www.oebb.at/de/neuigkeiten/streikankuendigung.

Az aktuális helyzetről tájékozódhatnak a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu), a MÁVINFORM Facebook-oldalán, a MÁV mobilalkalmazásban, illetve információt kaphatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Yettel-hálózatból a +36 (20) 499 4999-es, Vodafone-hálózatból a +36 (70) 499 4999-es számot.