Átmenetileg leállt a közlekedés a berlini nemzetközi repülőtéren csütörtökön klímaaktivisták tiltakozó akciója miatt. A repülőtér kora esti közleménye szerint „több személy illetéktelen behatolása miatt” a reptér mindkét kifutópályáján leállították a közlekedést. A német főváros és a körülötte elterülő Brandenburg tartomány nemzetközi repülőterét az Utolsó Nemzedék nevű éghajlatvédelmi csoport bénította meg. 

Több aktivistájuk pillanatragasztóval a pálya burkolatához rögzítette magát, egy társuk felvételeket készített az akcióról – számolt be a Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiatársaság.

Az akció első fél óráját közösségi portálokon élőben közvetítették. A felvétel szerint a rendőrség nagyjából a tizedik percben érkezett az aszfalthoz rögzített fiatalemberekhez. Az első aktivisták 16 óra körül hatoltak be a repülőtérre, átvágva a területet védő kerítést. A reptér tájékoztatása szerint a közlekedést 18.20 óra körül indították újra.    
Az éghajlatvédelmi erőfeszítések azonnali növelését követelő csoport az utóbbi hónapokban számos hasonló figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót hajtott végre, szerdán például két aktivistájuk a karmesteri pulpitushoz rögzítette magát hangverseny közben Hamburg világhírű koncertpalotájában, az Elbai Filharmóniában.

Liszttel támadtak Warhol alkotására a klímaaktivisták

Az Utolsó Nemzedék elnevezésű csoport aktivistái több kiló lisztet szórtak pénteken az Andy Warhol amerikai művész által kifestett, Milánóban kiállított BMW versenyautóra.