Klímaaktivisták több kiló lisztet szórtak pénteken az Andy Warhol amerikai művész által kifestett, Milánóban kiállított BMW versenyautóra, festékkel teli léggömböket dobáltak széjjel, majd a kiállítótér falához ragasztották magukat – jelentették hírügynökségek.

A milánói Fabbrica del Vapore kiállítótérben látható autót 1979-ben festette ki művészien Warhol. 

Az aktivisták akciója után alig lehetett látni valamit a BMW-ből, körülötte pedig óriási festékfoltok borították a padlót.

Fotó: AFP

Az Utolsó Nemzedék elnevezésű csoport aktivistái az éghajlatra káros intézkedések – így a széntüzelésű erőművek újranyitása és az újonnan tervezett olaszországi földgázfeltárások – ellen tiltakoztak. Az akció közben a csoport tagjai a megújuló energiaforrásokból előállított energia növelését követelték az olasz kormánytól.

Az Utolsó Nemzedék egyike azon szervezeteknek, amelyek a klímaváltozást okozó emberi tevékenyég miatti tiltakozásként különböző polgári engedetlenségi akciókat követnek el. 

Az Európa több országában is működő szervezet csak ebben a hónapban olyan akciókért volt felelős, mint a Rómában kiállított Van Gogh-festmény vagy a bécsi Klimt-festmény leöntése, de ahogy a kiállításokon, úgy a bécsi Természettudományi Múzeumban is odaragasztották magukat egy talapzathoz a dinoszauruszok termében.

A klímaaktivisták az elmúlt időszakban előszeretettel vettek célba múzeumokat: a Just Stop Oil elnevezésű kampánycsoport aktivistái októberben paradicsomlevest öntöttek Van Gogh Napraforgók című festményére, az Utolsó Nemzedék tagjai pedig egy berlini múzeumban művérrel öntötték le Henri de Toulouse-Lautrec Ülő bohóc című festményét.

Fotó: AFP

Börtönbüntetést kaptak a képrongáló klímaaktivisták

Az ügyészség szerint akciójuk túllépett az elfogadhatóság határán. Az elítélteknek a két hónapból csak egyet kell börtönben letölteniük.