Hírek

Ciprus már 1,5 milliárd eurónyi orosz vagyon foglalt le

Ciprus már 1,5 milliárd eurónyi (593 milliárd forintnyi) uniós szankciós listára került orosz vagyont zárolt – jelentette be csütörtökön Konsztantinosz Petridesz ciprusi pénzügyminiszter.

A tárcavezető szerint

az orosz bankbetétek aránya a ciprusi pénzintézetekben a 2013-as pénzügyi válságot megelőző 40 százalékról 3,8 százalékra csökkent.

Konsztantinosz Petridesz a CBS amerikai hírtelevízió egyik riportjára reagált, amelyben azt sugallták, hogy a szigetország menedéket nyújt több olyan fedőcégnek, amely szankciós listára került orosz állampolgárok vagyonát hivatott elrejteni, a helyi hatóságok által befagyasztott összeg pedig töredéke a büntetőintézkedések hatálya alá eső valós mennyiségnek.

Nem egy felügyelet nélküli környezetben élünk, különösen nem egy ilyen bűnös múltú európai uniós tagállam esetén

– jelentette ki a tárcavezető a bank- és pénzügyi szolgáltatások laza felügyeletére utalva, ami miatt Ciprust több bírálat érte korábban.

Petridesz hangsúlyozta, hogy sok mindent helyrehoztak a Nemzetközi Valutalap (IMF) és az európai hitelezők szigorú hároméves szigorú felügyeletének során, amely egy több milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag feltétele volt a 2013-as válság után.

A miniszter kiemelte, hogy az orosz befektetések kevesebb mint egymilliárd eurót (395 milliárd forint) tesznek ki a ciprusi bankokban, ami nagyjából az ötöde annak, amit a CBS állított. Leszögezte azt is, hogy a pénzmosás kiküszöbölését szolgáló ellenőrzések szigorítása miatt a korábbinál évek óta jóval nehezebb bankszámlát nyitni Cipruson. Mint mondta, ennek köszönhetően 80 ezer bankszámlát számoltak fel, illetve több ezer esetben eleve nem is engedtek számlát nyitni.

 

Ciprus Oroszország vagyon zárolás
Kapcsolódó cikkek