Rekordidő alatt lett a második legnézettebb a Stranger Things című sorozat után az Addams Family alapján készült Wednesday széria első évada. A november 23-án bemutatott sorozat 28 nap alatt 1,19 milliárd órányi megtekintést termelt, a streamingszolgáltató Netflix szerint 176 millió (!) háztartásban „került képernyőre”. Összehasonlításul: a csúcstartó Stranger Things 1,35 órányi lejátszásnál jár.

World Premiere Of Netflix's "Wednesday" - Red Carpet LOS ANGELES, CALIFORNIA - NOVEMBER 16: (L-R) Percy Hynes White, Hunter Doohan, Jenna Ortega, Emma Myers and Joy Sunday attend the world premiere of Netflix's "Wednesday" at Hollywood Legion Theater on November 16, 2022 in Los Angeles, California. (Photo by Amy Sussman/GA/The Hollywood Reporter via Getty Images)
A főszereplőt alakító Jenna Ortega (középen) megfogalmazott egy különleges kérést is, a második évadban szívesen látná Lady Gagát.
Fotó: Amy Sussman / GA

A fogyasztói társadalom kritikájától a Wednesday sorozatig

A Wednesday, mint annyi más, nem eredeti ötlet. Az Addams Family spin-off sorozata. Az Addams Family pedig eredetileg egy képregény, 1938-ban alkotta meg Charles Addams, aki a galád családot a fogyasztói társadalom kritikájának szánta. Egyik ismert feldolgozása az 1960-as évek közepén vetített, fekete-fehér sitcom, a kilencvenes évek legelején forgatott Addams Family film ehhez nyúl vissza, a sorozat pedig az 1992-ben bemutatott filmhez, amelynek nyomán az Addams család nagyobbik gyereke önálló sorozatban „terrorizálja a nézőket”.

A Wednesday egyik legfontosabb eleme a nosztalgia, ahogyan a listavezető Stranger Thingsnél, amely a nyolcvanas évekbe repíti vissza nézőit. A sorozat mondanivalója, miszerint mindenki egyéniség, jól passzol a Z generáció felfogásával, egyes jelenetei TikTok-videókra hasonlítanak. A marketingcél, miszerint a horrorkomédia önmagát terjessze, sikerült. A forgatási helyszínek esetén azonban nem ment minden ennyire simán.

Magyarországon forgathatják a Wednesday második évadát? 

Az események fő helyszínének számító Nevermore akadémiát a Romániában, a Bușteniben található Cantacuzino-kastélynál rendezték be, emellett több forgatási helyszín ugyancsak romániai. A sinaiai királyi állomás, a bukaresti Dinamo sportklub uszodája, a Bukaresti Műszaki Egyetem egyik épülete ugyancsak forgatási helyszín.

A rendező korábban lelkesen nyilatkozott a helyszínekről, szerinte ugyanis Romániának olyan különleges hangulata van, hogy tökéletesen passzol a Wednesday világába. Azonban a második évadnak több okból is új helyszíneket kell találni. A román hatóságok ugyanis hatályon kívül helyezték azt a törvényt, amelynek köszönhetően kedvező anyagi feltételek mellett lehetett külföldi produkciókat forgatni, ami nem mellesleg jót tesz, vagy tett volna az országimázsnak is. A másik ok szintén „anyagi természetű”, ugyanis a készítők a Realitatea Plus, az Impact.ro és a DCNews szerint is arról számoltak be, hogy a helyi filmipari cégek lépten-nyomon megpróbálták „lehúzni” őket, az eszközbérléseik során túlárazott ajánlatokat kaptak. Volt olyan, hogy tízszeres áron bérelhettek volna kamerát.

Iparági pletykák szerint a horrorkomédia Bulgáriába vagy Magyarországra költözne, azaz új ország lehet a Wednesday helyszíne. Magyarország mellett szól, hogy itt forgott többek között a Borgiák, a Vaják és a Dűne is. 

Az itthoni stúdiók több okból is közkedvelt célpontjai a külföldi produkcióknak. Az elhivatottság és a szakértelem mellett azért is, mert Kelet-Közép-Európában minden más országot megelőzve vezetettünk be rendkívül kedvező adózási feltételeket a filmgyártásban. Ez azt jelenti, hogy a megszerezhető állami támogatás fedezhetné a film előállítási költségeinek egyharmadát.

A főszereplőt alakító Jenna Ortega megfogalmazott egy különleges kérést is, bár ez nem a forgatási helyszínekhez kapcsolódik. Azt szeretné, ha a Wednesday második évadában Lady Gaga is szerepelne.