A szlovák parlament késő délutáni szavazása értelmében lerövidítik a választási időszakot, és meghatározták az előrehozott választás időpontját. A Heger-kormány koalíciós pártjai és a koalícióból szeptember elején kilépett liberális SaS előzetesen megegyezett abban, hogy szeptember 30-án legyen a voksolás, miközben a Robert Fico vezette ellenzéki Smer és a Peter Pellegrini vezette Hlas májusi, illetve júniusi időpont mellett kardoskodott.

A kabinet elleni bizalmatlansági indítványt december közepén szavazta meg a parlament, Zuzana Caputová államfő január végéig adott haladékot a vezetőknek, hogy megegyezzenek az előrehozott választásról, amelyet véleménye szerint 2023 első felében kellene megrendezni. 

A határozat elfogadásához, amely lerövidíti a választási időszakot, és meghatározza a parlamenti választás időpontját, legalább 90 szavazatra volt szükség. A 150 fős parlamentből 92-en szavaztak a szeptemberi időpontra. Caputová korábban közölte, ha január 31-ig nem oldódik meg az előrehozott választás kérdése, akkor szakértői kormányt állít fel az átmeneti időszakra.

Szlovákiában normális körülmények esetén 2024. február végén, március elején tartották volna meg a parlamenti választást. 

Egyébként a szeptemberi terminus nem szerencsés, mert mire az új kormány feláll, addigra akár már november is lehet, így alig lesz ideje a következő évi állami költségvetés alapos kidolgozására. 

Arról nem is szólva, hogy ha minden így marad, akkor ez a szeptemberi időpont rögzül a jövőben is, ami állandó időcsapdát jelent a felálló új kabinet számára. A mostani kormánypártok voltaképpen semmilyen értelmes érvvel nem indokolták meg, miért a lehető legkésőbbi időpontra tolták ki a dátumot. Az ellenzék persze tudja a választ: a lehető legtovább szeretnének a politikusaik magas fizetést húzni.