A németek 61 százaléka nagyon vagy szélsőségesen aggódik az energia-, a benzin- és az élelmiszerárak, valamint a lakhatási költségek emelkedése miatt – derült ki a Dynata nemzetközi felméréséből, amelynek részeredményét a Reuters ismertette. A megkérdezetteknek csupán a 2 százaléka nem aggódik az miatt, 37 százaléka pedig csak némileg.

Supermarket shopping
18 January 2023, Bavaria, Neubiberg: A woman is standing in a supermarket with a shopping basket. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az előzetes adatok szerint a harmonizált fogyasztói árak 9,2 százalékkal emelkedtek januárban Európa legnagyobb gazdaságában.
A megkérdezettek 53 százalékának komoly pénzügyi nehézséget okoz a mindennapos árucikkek kifizetése is. 39 százalékuk gondolja úgy, hogy romlott az anyagi helyzete az egy évvel ezelőttihez képest, 41 százalék nem tapasztalt változást, és csak minden ötödik érzi úgy, hogy jobb helyzetben van most a tavalyinál.
A azonban egy csöppet sem aggasztja a németeket, a válaszadók negyede nem fél, hogy elveszíti az állását. 

Ezzel kitűnnek a többi európai közül, mert a spanyoloknak például csak a 3, az olaszoknak pedig az 5 százaléka nem aggódik amiatt, hogy munkanélkülivé válik. 

A németek nyugalma azonban érthető annak fényében, hogy a januárban is stabilan 5,5 százalék volt az országban.
A Global Consumer Trends Report 11 ezer ember megkérdezésével készült az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban, Kínában, Japánban és Ausztráliában január 5. és 10. között, de a brit hírügynökség egyelőre csak a német adatokba nyert betekintést.