Négy űrhajóssal, köztük az egyesült arab emírségekbeli asztronautával csütörtökön elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX űrhajója. A Falcon 9 rakétát helyi idő szerint röviddel éjfél után indították útnak a Kennedy űrközpontból. Az Egyesült Arab Emírségekből csaknem nyolcvan érdeklődő nézte végig a helyszínen, amint Szultán an-Nejádi, az arab űrhajós hat hónapos küldetésre indul az űrállomásra. 

A Dragon űrkapszulában kelt útra a NASA két űrhajósa, Stephen Bowen és Warren Hoburg, valamint az orosz Andrej Fegyajev is. A legénység az űrállomáson október óta tartózkodó amerikai–orosz–japán csapatot váltja. Nejádi a második arab asztronauta, aki az űrállomásra érkezik, 2019-ben Hazzaa Ali al-Manszúri volt az első, aki egy hetet töltött ott.

Az űrállomáson tartózkodik még Szergej Prokopjev, Dimitrij Petelin és Frank Rubio is, akik szeptemberig maradnak. Az ő küldetésüket azért hosszabbították meg, mert a Szojuz űrkapszulánál, amellyel tavaly szeptemberben megérkeztek, szivárgást észleltek. Nejádi helyét a SpaceX űrhajóján az olajban gazdag ország fizette, amely az utóbbi években nagy hangsúlyt fektet az űrkutatásra.

Szára al-Ámíri, az Egyesült Arab Emírségek oktatási és technológiai minisztere hangsúlyozta, hogy Nejádi hosszú küldetése „új teret nyit az országnak a tudomány és a tudományos felfedezések számára”.

Az emirátusoknak már kering egy űrszondája a Mars körül, és egy japán leszállóegységgel kisebb járművet is küldenek a Holdra. Nejádi után tavasszal még két szaúdi asztronauta is az űrállomásra utazik a SpaceX űrhajójával az országuk által finanszírozott rövid küldetésre.