Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkontkincstárjegyet a csütörtöki aukcióján. Az elsődleges forgalmazók 34,27 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amelyből az ÁKK 15 milliárd forintot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 14,33 százalék volt, 30 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 51 bázisponttal magasabb a szerdai másodpiaci referenciahozamnál.

A hétéves államkötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 70,32 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK – a meghirdetett mennyiséget 19 milliárd forinttal növelve – 34 milliárd forintot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 8,87 százalék volt.

A tízéves változó kamatozású kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 33,95 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK, a meghirdetett összegnek megfelelően, 15 milliárd forintot fogadott el.

Zavar az erőben: feszültség jelei mutatkoznak az állampapírpiacon

Elemzők szerint a nem kifejezetten sikeres aukciók bizonyos szintű feszültségre utalhatnak a piacon, a hozamok alakulása azonban túlzottan nagy aggodalomra eddig nem ad okot.