A JPMorgan részvénykurzusa közel 6,5 százalékkal, 137 dollár fölé tört a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben, miután a bank bevételei éves bázison 25 százalékos bővüléssel 38,3 milliárd dolláros új rekordot értek el, az egy részvényre jutó korrigált nettó nyereség (EPS) pedig a referencia-időszakban termelt 2,63 dollárról, 4,1 dollárra ugrott.

JP Morgan Logo In NY
Fotó: NurPhoto via AFP

A FactSet elemzői konszenzusa előzetesen 36,13 milliárd dolláros bevétellel és 3,41 dolláros EPS-szel számolt.

A bank nettó kamatbevétele a növekvő kamatok következtében 49 százalékkal, 20,8 milliárd dollárra emelkedett.

A lakossági banki üzletág teljes bevétele 80 százalékkal, 5,2 milliárd dollárra bővült, ám a befektetési banki üzletág továbbra is fájó pont maradt. A divízió bevételei 24 százalékkal estek vissza, mivel a fúziók, felvásárlások és részvényértékesítések piaca meglehetősen lanyhának bizonyult. 

A részvénykereskedelem bevételei 12 százalékkal zsugorodtak, miközben a kötvénykereskedelmi szegmens stagnált. 

Az amerikai gazdaság általánosságban továbbra is egészséges lábakon áll, a fogyasztók változatlanul költenek, és a vállalkozások is jó formában vannak

– kezdte az értékelést Jamie Dimon vezérigazgató.

„Mindazonáltal a viharfelhők, amelyek tavaly jelentek meg a láthatáron, továbbra is kísérnek bennünket, és a pénzügyi szektor zavarai még fokozhatják a kockázatokat” – mondta, hozzátéve, hogy a bankok valószínűleg visszafogják a hitelezést, mivel konzervatívabbá válnak, egy esetleges lefordulástól tartva.

A JPM részvényei amúgy idén eddig is felülteljesítettek, hiszen mintegy 4 százalékkal csökkentek, ami messze jobb, mint az amerikai bankokat követő KBW Bank Index 31 százalékos lemorzsolódása.

Borúlátó véleménye van a bankhelyzetről a JPMorgan vezérének

Az új szabályozásnak mindenesetre átgondoltabbnak kell lennie.