Az ENSZ ideiglenesen felfüggesztette Etiópia segélyezését az élelmiszer-szállítmányok megdézsmálása miatt – jelentette be pénteken az Élelmezési Világprogram (WFP) szakosított szervezet. A bejelentés közvetlen előzménye, hogy hasonló okból az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) is leállította Etiópia segélyezését.

„Az élelmiszer-szállítmányok eltérítése teljesen elfogadhatatlan, és üdvözöljük az etióp kormány fogadkozását, hogy felelősségre fogja vonni a tetteseket” – mondta Cindy McCain, a WFP vezérigazgatója. A szárazság és a háborús konfliktusok miatt az ország körülbelül 120 millió lakosából nagyjából 20 millió számára létszükség az élelmiszersegély. A segélyszállítmányok jelentős része az USAID-tól és az ENSZ Élelmezési Világprogramjától érkezett.

Az EU 25 millió euró humanitárius segélyt nyújt az aszály sújtotta afrikai országoknak

Az aszályhelyzet kritikus Etiópiában, Szomáliában és Kenyában, becslések szerint mintegy 4,4 millió ember küzd súlyos élelmiszerhiánnyal.

Az élelmiszer-szállítmányok felfüggesztése következtében megnőhet az éhezők és az alultápláltak száma Afrika második legnépesebb országában – jegyezte meg az AP hírügynökség. Sem az USAID, sem a WFP vagy az etióp kormány nem közölte, hogy szerinte ki a felelős a szállítmányok megdézsmálásáért, de az amerikai szervezet szerint kiterjedten és szervezetten folyt az országban.