Az Európai Bizottság további 22 millió euró humanitárius segélyt nyújt Etiópiának, valamint 3 milliót Kenyának az élelmiszerhiány megszüntetése, az egészségügyi alapellátás fejlesztése, az ivóvízhez és higiénia szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint az oktatás javítása érdekében – jelentette be kedden a brüsszeli testület.

German Development Minister Gerd Mueller in Ethiopia The circumference of a baby's arm is measured at a medical station in the in the hunger- and drought-plagued Somali region, Waaf Dhuug, Ethiopia, 3 April 2017. Photo: Kay Nietfeld/dpa | usage worldwide   (Photo by Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images)
Fotó: picture alliance

Etiópia humanitárius szükségletei óriásiak az ország északi részén két éve tartó konfliktus, a súlyos és hosszan tartó szárazság, valamint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek tömege miatt. 

A humanitárius válságot az is súlyosbítja, hogy Etiópiában jelenleg mintegy 900 ezer menekült él, akik Szudánból, Dél-Szudánból, Eritreából, illetve Szomáliából érkeztek az országba.

Kenyát – csakúgy, mint Etiópiát és Szomáliát – hosszan tartó aszály sújtja; 2020 októbere óta ezekben az országokban öt egymást követő esős évszak sem hozta el a remélt termést. A márciusi–májusi esős évszak első részében lehullott kiadós csapadék ellenére az aszályos helyzet továbbra is kritikus a száraz és félszáraz területek nagy részén. Becslések szerint mintegy 4,4 millió ember küzd súlyos élelmiszerhiánnyal.

Az EU az idén Etiópiának 82,5 millió, Kenyának pedig 15,5 millió euró humanitárius segélyt nyújt.